Vučić i Sijarto: Odlični odnosi Mađarske i Srbije, svesni smo koliki je značaj mira

Aleksandar Vučić i Peter Sijatro
Izvor: RTV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Adaševcima da je u eri kada niko nikoga ne sluša, u vremenu opšte političke histerije, dobro imati gosta i prijatelja kao što je ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto i čuti poruke mira, razuma, i racionalnog procenjivanja svega što se oko nas zbiva, prenosi RTV.

"Mi smo osudili zajednički sve ono što se zbiva u našem okruženju, uradili sve što možemo i ponudli svaku vrstu pomoći za najugroženije, od humanitarne do finansijske, ali moramo da brinemo i o svojim građanima", rekao je Vučić nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike stočne hrane mađarske kompanije UBM u Adaševcima kod Šida u kojoj će biti zaposleno 100 radnika.

On je istakao da u poslednjih deset godina Srbija i Mađarska imaju vrlo pirjateljske odnose koji se ogledaju u ekonomskim pokazateljima.

"U poslednjih 10 godina mi smo za 2,5 puta uvećali trgovinsku razmenu sa Mađarskom. Nama je Mađarska pre 10 godina bila 11 ili 12 spoljnotrgovinski partner. Sada, sa razmenom od 2,4 milijarde evra, Mađarska postaje naš peti partner", rekao je Vučić.

Ocenio je da su se u Srbiiji stvari dramatično promenile kada su u pitanju odnosi sa ovom zemljom tokom poslednje decenije.

"Najzaslužniji za to je mađarski premijer Viktor Orban koji je imao snažnu viziju iskrenog prijteljstva sa Srbijom, sa čim sam se saglasio i sa čim se čitava Srbija saglasila i koji je uložio mnogo truda energije i napora da posle decenija da ne kažem neprijateljstva, ali svakako ne najbližeg prijateljstva izgradimo odnose istinski partnerske i prijateljske da to osećaju i građani naših zemalja", istakao je Vučić.

Dodao je da je ponosan na to partnerstvo sa Mađarskom i da je to jedina zemlja članica EU koja je gotovo uvek na strani Srbije i pomaže nam kada god se u Briselu govori o vitalnim interesima Srbije.

Predsednik naglašava da ekonomska saradnja sa Mađarskom važnija i od onoga što je učinjeno na saradnji dveju zemalja na polju kulturne i političke saradnje i na sagledavanju istorijskih činjenica i svega što se zbivalo na ovim prostorima.

“Kada su me prvi put pitali smeta li da mađarske kompanije donesu novac za Mađare koji žive u Srbiji ja sam se nasmejao i rekao: Dobrodošli. A onda se poverenje toliko razvilo i naši mađarski prijatelji su želeli da pokažu koliko poštuju Srbiju da su počeli sa ulaganjima u centraloj Srbiji. U Požegi. Zato ste dobrodošli naši mađarski prijatelji”, poručio je Vučić.

On je rekao da je mađarska agenciija HEPA dala 6,3 miliona evra za investiciju u Adaševcima, a RAS 2,5 miliona i izrazio uverenje da će UBM odlično da radi.

Sijarto: Srbi i Mađari su narodi koji znaju značaj mira

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto je naglasio da su Srbi i Mađari narodi koji znaju koliki je značaj mira i pokazali su da se iz odnosa opterećenih istorijskim događajima može preći na odnose partnerstva, prijateljstva i dobre ekonomske saradnje.

"Kada smo mislili da smo iza sebe ostavili najteži period pandemijske krize i njene ekonomske posledice, u našem susedstvu izbio je rat. Ako postoji neko kome ne moramo da objašnjavamo šta je znači rat, to je srpski narod. Mi nismo želeli rat u susedstvu. Želimo mir. Ako neko zna da ceni značaj mira to su Mađari i Srbi", naglasio je Sijarto.

Prijateljski odnosi obogaćeni novom investicijom

On je kazao da Mađarska i Srbija mogu da budu ponosne na uzorni odnos.

"Umesto da koristimo izvore konflikta mi koristimo izvore saradnje. Međutim, mnogo je trebalo da se radi na tome. Trebalo je da budemo hrabri, donosimo smele odluke, a bilo je i potrebno da pokažemo poštovanje jedni prema drugima. Rukovodioci dve zemlje su bili spremni na te korake i danas imamo između naša dva naroda istorijski dobre i prijateljske odnose", podvukao je on.

Sijarto je kazao da su od prijateljskih odnosa profitirale ekonomije dve zemlje, jer stimulišu jednu drugu, pomažu se, doprinose energetskoj bezbednosti.

On je naglasio da prehrambena proizvodnja, obezbeđivanje hrane i energenata dobija sve više na značaju.

"Ne želimo da dozvolimo da naši građani plaćaju cenu za rat koji se odvija u susednoj zemlji. Zato je Mađarska preduzela mere kako bi obezbedila odgovarajuću količinu prehrambenih proizvoda i energenata. Za vreme pandemije smo uspeli da izbegnemo probleme u snabdevanju prehrambenim proizvodima i ne želimo da se to promeni u senci ratnih događaja", poručio je on.

Sijarto je kazao da svakome u Evropi i preko okeana treba biti jasno da u ovom delu Evrope postoje realnost i da zavisimo od postojećih izvora energenata.

Inače, mađarskog ministra Sijarta je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.