Vučić: Idem u Brisel, ali nisam optimista, Nemcima ne verujem ništa oko Kosova

Aleksandar Vučić
Izvor: Printscreen, Prva

Razgovor u Briselu biće sutra ujutru u osam, nisam optimista, ali otputovaću za Brisel, rekao je na TV Prva predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom poziva EU za sastanak sa Aljbinom Kurtijem.

Predsednik Srbije je gostujući na televiziji Prva istakao da "nema nikakve sumnje da je situacija teža nego u poslednjih 10 godina i nisu u pitanju samo tablice".

"U Berlinu Kurti je, po ko zna koji put, ali tada na možda najvažnijem mestu u Evropi, rekao da ZSO neće formirati. To će reći da Briselski sporazum za njega važi samo u delu koji se njemu sviđa. Saopštio je faze o tablicama, od kojih je poslednja oduzimanje vozila, a treća poruka je bila o smeni Nenada Đurića, komandira za sever. Kurti nema pravo da ga smenjuje, niti se pita za njegovo postavljanje. Tada su Srbi shvatili da sa tim čovekom nema dogovora", kazao je Vučić i izjavio je da ide u Brisel da ne bi dobili dovoljan razlog da optuže Srbiju da nije htela da razgovara.

Kaže i da je pitao izaslanika EU, Miroslava Lajčaka, „što me zovete uopšte“.

Kurti pokazao da ne želi Srbe na Kosovu i Metohiji

Nigde ne piše da Priština ima pravo da izvrši preregistraciju vozila, objasnio je Vučić.

"Nikada neće da kažu da je njihovo dete (tzv. Kosovo) krivac. Roditelji (Kvinta) ne mogu to da priznaju", rekao je predsednik, odgovarajući na pitanje zašto nije samo Kurti pozvan u Brisel da ispuni svoje obaveze.

On je podsetio da kada ste saterani u ćošak, onda više nemate kud.

"Da je hteo da odloži odluku, odložio bi je ranije. Mislim da je ideja da mu se da mogućnost da odloži tobože ispravnu odluku. Kurti je pokazao da ne želi Srbe na Kosovu i Metohiji. Za svog poslanika je hteo da postavi nekoga ko je dobio 30 puta manje glasova nego poslanici iz Srpske liste", rekao je Vučić.

Srbi se ne vraćaju u institucije

Srbi se ne vraćaju u institucije, već žele da spreče pakleni Kurtijev plan da njegovi Srbi treba da priznaju da postoji tzv. kosovska vojska, da ukinu duplu većinu i da kažu da nema potrebe za ZSO, objasnio je Vučić.

"Posle toga bi Priština rekla da su se Srbi saglasili sa time da ne bude ZSO", kazao je predsednik.

On je ukazao na to da se radi na tome da se uništi normalna, pristojna i racionalna Srbija.

"Jutros čujem da postoji plan, koji je takođe loš. Gde ste videli taj plan? Dajte mi ga i potpisaću ga odmah, da Priština ne uđe u UN", rekao je Vučić i dodao da Srbiji nikada  neće biti ponuđen taj plan.

Kaže da je priča o tom "planu poturena zbog toga što su se političari bivše vlasti sakrili u mišju rupu kada je došlo do pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, tzv. Kosovo proglasilo nezavisnost, postavljanja granice na Jarinju i Brnjaku".

Kosovska policija nema šta da traži na severu Kosova i Metohije

Vučić je rekao da je dan posle napadan zbog toga što su se Srbi vratili u odmetničku skupštinu u Prištini, a prethodno su isti koji ga napadaju vodili kampanju da oni koji su dobili jedan odsto glasova treba da uđu u istu.

Rekao je da čim su Aljbin Kurti i Rada Trajković "graknuli" protiv toga, nema potrebe da bilo kome objašnjava da se radi o dobrom potezu Srba sa Kosova i Metohije.

On kaže da Priština ne časi časa kako bi raspisala nove izbore.

"Kako stvari danas stoje, apsolutno sam siguran da će Srpska lista bojkotovati te izbore. Naravno, biće izloženi pritisku", upozorio je predsednik.

Predsednik kaže da ako sutra ne dođe do dogovora, može nastati "pakao na terenu"

"Zato što Specijalna kosovska policija nema šta da traži na severu Kosova i Metohije. Srbija će biti uz svoj narod. Srbi će čuvati svoja ognjišta"

Na pitanje da li bi to značilo da može doći do rata, odgovara.

"Nadam se da se neće dogoditi, ali to više ne zavisi od nas. Mi smo sve učinili da to izbegnemo"

Ističe da će situacija zavisiti isključivo od pritiska međunarodne zajednice na Prištinu.

"Imali smo korektnu izjavu Stjuarta Piča koji je rekao da ZSO mora da se formira. Mi možemo da računamo na sebe i to je to, nama niko nije stvarao državu osim nas. Mnogo krvi je srpski narod prolio da bi stvorio državu, mnogo vekova to traje, da bismo imali svoju nezavisnost i nikada nam je niko nije stvarao", kaže Vučić.

Što se tiče razgovora o tome kako da se unapredi francusko-nemački predlog, predsednik kaže da nema pomaka jer nam "nisu dali šansu".

"Ja ga nikad nisam detaljno komentarisao iako smo mi pisali odgovor u non-pejperu. Ako me pitate, ja ne govorim ni da smo odbili, ni da smo prihvatili jer smo spremni da razgovarmamo, ali prosto nisu nam dali šansu", kaže on.

On je naveo da taj predlogh izgleda kao da su nas stavili u ring da boksujemo tri runde, a onda nam vezali ruke za konopce.

"Ne možemo da padnemo, jer smo vezani, ali bićemo mrtvi", poručio je predsednik Srbije.

Na pitanje da li veruje da EU i Amerika ne mogu da ubede Kurtija, Vučić je naveo da Amerika sigurno pokušava i da ne žele sukob jer im ne odgovara, ali da ostalima ne veruje ništa kada je u pitanju Kosovo i Metohija, a posebno Nemcima.

"Mi možemo da računamo samo na sebe. Niko nam nije stvarao državu osim nas. Uvek smo imali one koji su mislili da mogu da nam pomognu i odmognu u zavisnosti od njihovih interesa. Srbi su se borili za svoju zemlju, za svoju slobodu. Trudimo se da imamo dobre odnose sa svim zemljama, ali ne možemo da imamo dobre odnose sa onima koji kažu bori se, izgubićeš, ali je bitno da si ostavio srce na terenu", rekao je Vučić.

"Mir zavisi od pritiska zapadnih sila na Prištinu. Ne verujem u Kurtijev racionalnost. Odlaganje ne znači ništa, vi sa tim morate da se suočite. Nisu nam dali šansu. Mi smo spremni za razgovore, ali prosto nam nisu dali šansu", rekao je Vučić.