Vučić, Kurti, Borelj i Lajčak na trilateralnom sastanku u Briselu

Vučić, Borelj, Lajčak, Kurti u Briselu
Izvor: Kosovo Online

U Briselu je počeo trilateralni sastanak kojem prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Aljbin Kurti, šef evropske diplomatije Đuzep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Prethodno su se Vučić i Kurti sastajali odvojeno sa predstavnicima Evropske unije.

Vučić se prvi sastao sa Boreljom i Lajčakom, a kako javlja dopisnik Kosovo onlajna iz Brisela, Borelj je sišao da sačeka Vučića na ulazu u zgradu, iz garaže, što se nikada do sada nije dogodilo.

Borelj je uoči sastanka poručio na društvenoj mreži "X" da je vreme da sporazum o putu normalizacije odnosa počne ozbiljno da se primenjuje i da će danas biti jasno da li su strane spremne da preuzmu odgovornost.

 "Ugostio sam predsednika Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija na sastanku na visokom nivou u okviru diojaloga u Briselu. Vreme je da počnemo ozbiljno da primenjujemo Sporazum na putu normalizacije. Danas cemo videti da li su spremni da preuzmu odgovornost", napisao je Borelj.

Pre nastavka dijaloga u Briselu, Vučić je rekao da očekuje težak sastanak, najavljujući da će pokrenuti pitanje bezbednosti, odnosno napada na Srbe na Kosovu.

Nakon sastanka sa predsednikom Srbije, zvaničnici EU razgovarali su i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, koji je uoči dolaska u Brisel, izjavio da očekuje da se stvari posle današnjih razgovora vrate na "pravi kolosek", odnosno primeni Osnovnog sporazuma, koji, kako je rekao, u centru ima "de fakto" priznanje Kosova, a ne Zajednicu srpskih opština.