Vučić: Kurti je u pravu kada kaže da uvek govorim o ZSO, poštujem međunarodno pravo i potpisane sporazume

Aleksandar Vučić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je kosovski premijer Aljbin Kurti u pravu kada kaže da on u svakom razgovoru traži formiranje ZSO, jer se, kako je naveo, drži međunarodnog prava i potpisanih sporazuma.

"U pravu je Kurti, imam govornu manu, držim se međunarodnog prava i Povelje UN i potpisanih sporazuma", rekao je Vučić iz Katara gde učestvuje na Konferenciji u organizaciji Ujedinjenih nacija.

Vučić je naglasio da je sigurno da će se Srbija suočavati sa mnogim pritiscima.

"Mnogi su bili nerozni i ljuti nadajući se da ću ja nešto da potpišem, i da će moći da kažu da je Srbija izgubila, jer oni nikada nisu bili zabrinuti za Srbiju, već za svoje fotelje, mogu li da se dočepaju tih fotelja i pine kase za koje nisu zaslužni. Najbolje mi je kada govore da je danas situacija drugačija, jer je 27 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova. Hvale se onim što sam ja uradio, a oni nisu, jer u njihovo vreme nijedna zemlja nije povukla priznanje", dodao je Vučić.

On je povodom zahteva poslanika nemačke partije Alternative za Nemačku da Brisel povuče priznanje Kosova, rekao da nije realno da se to dogodi, ali da je bitno da u Evropi postoje racionalni stavovi.

"To nije realno, politiku vodi Vlada Olafa Šolca zajedno sa zelenim i liberalima, ali je za mene važno da postoje mnogi racionalni stavovi u Evropi", rekao je Vučić.

On je istakao da je na sastanku sa emirom Države Katar šeikom Tamimom bin Hamad Al-Tanijem razgovarao o investicijama.

"Bio je to naš prvi bilateralni susret. Bili smo prvi na sastanku sa emirom Katara, što je velika čast. Jasno je da je ovo skup od velikog značaja i gledaćemo da napravimo najbolje za našu zemlju. Što se tiče sastanka sa šeikom, razgovarali smo o ekonomiji, investicijama, o njegovoj skoroj poseti", naveo je Vučić.

Kako je dodao jedna od tema je bila i strateško partnerstvo za Er Srbiu.

Vučić je demantovao navode da Srbija izvozi oružje Ukrajini.

"Srbija nije poslala oružje nikom. Srbija proizvodi i prodaje municiju. Imamo mnogo fabrika u odbrambenoj industriji Srbije. Kada municiju proizvodite, onda ona uvek negde završi na ratištu ili kriznom svetskom području. Mi nismo prodali nijedan komad oružja, oruđa ili municije ni Rusiji ni Ukrajini. U Srbiji postoji dozvoljeni korisnik i samo takvim zemljama Srbija može da izvozi. Kažu da smo izvezli preko Turske. Znajući da postoji mogućnost da deo robe bude poslat bilo kojoj strani na ratištu, dodali smo da je nemoguće izvoziti municiju koju smo dali Turskoj", zaključio je Vučić.