Vučić: Kurti svakoga dana traži sankcije za Srbiju, a nastavlja sa ugrožavanjem Srba

Aleksandar Vučić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kosovski premijer Aljbin Kurti svakoga dana poziva da se uvedu sankcije Srbiji i ironično upitao da li to što traži da se Kosovu garantuje bezbednost važi i za građane srpske nacionalnosti koje svakog dana ugrožava.

"To priča svaki dan i svaki dan šalje nove specijalne jedinice Kosovske policije Srbima. Traži svaki dan, ali nisam siguran da su svi njim oduševljeni", poručio je Vučić iz Pekinga.

Kako kaže, kada imate potrebu da napadate nekoga svakog dana, znači da imate neki problem.

Upitan da prokomentariše izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da vizna liberalizacija za Kosovo ostaje otvoreno pitanje jer Kosovo nije ispunilo korake u pravcu deeskalacije na severu koje su tražili EU i SAD , Vučić je kazao da to ne želi da komentariše.

"Hvala Makronu na mnogim drugim stvarima. Kada je reč o njegovom zahtevu da osudimo događaj u Banjskoj - mi smo to učinili istog dana. Molim francuskog ambasadora u Srbiji Košara da mu pošalje nekoliko tih izjava. Mislim da sam mu i ja to rekao. Za nas je bitno da pokušamo dijalogom da rešavamo stvari", naveo je predsednik Srbije.

Navodeći da 21. oktobra dolazi "velika petorka" u Beograd, izaslanici EU, Francuske, Nemačke, Italije i SAD, Vučić kaže da verovatno donose neke svoje ideje.

"Nešto sam načuo, ali pričaću o tome kada vidim, proučim, i tada ćemo da reagujemo i obavestićemo javnost", kazao je.

Posle sastanka sa velikom petorkom dolazi i sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu, a predsednik kaže da se još razmišlja da li će u Njujork putovati Ana Brnabić, Ivica Dačić ili on.

"Da vidimo koliki je značaj, koliko je važno u ovom trenutku. U oktobru je i sastanak ministara EU, bićemo sigurno jedna od tema", kazao je.

Komentarišući to što je Kurti izjavio da je i u Tiranu juče doneo dokument koji premijerka Srbije Ana Brnabić odbila da potpiše, Vučić kaže da Kurti svaki put donosi papir koji niko neće da potpiše.

"On kaže da je doneo deklaraciju o miru, samo zaboravlja da kaže da deklaraciju mogu da potpišu samo suverene i nezavisne države i da neko ako to potpiše znači da je priznao nezavisnost Kosova", ističe.

Kako kaže, to su Kurtijevi trikovi kako bi ispalo da je Srbija protiv mira.

"On kaže deklaracija o miru i to zvuči lepo. Srbija nije protiv mira, za razliku od njega, ali neće priznati nezavisno Kosovo. On po ceo dan smišlja te trikove, ne znam kod koga to može da prođe. Misli da smo mi naivni prolaznici kod kojih može da prođe, ali ne može", naveo je Vučić.

Inače, smatra da je samit u okviru Berlinskog procesa koji je održan juče u Tirani prošao dobro.

"Ana Brnabić je pametno postupala, nije htela da se svađa po svaku cenu, ne zato što nije htela, nego jer je dobro procenila. Drugi su došli da se bore protiv Srbije, ali mi to ne radimo. Ni danas kada govorimo o merama protiv Prištine ne želim ni da se radujem, ni da komentarišem, a oni žive za to da Beograd bude kažnjen. To govori i međunarodnim partnerima sa kim imaju posla", kazao je Vučić.