Vučić: Kurti tražio artiljeriju dometa većeg od 10 kilometara

Aleksandar Vučić
Izvor: printskrin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne želi da komentariše moguće dopremanje oružja i opreme Aljbinu Kurtiju od strane Britanije i Amerike, ali i da postoji informacija da je Kurti tražio artiljeriju dometa većeg od 10 kilometara.

"Pred nama je težak period, veoma težak. Ali možemo li da iskočimo iz sopstvene kože. Možemo li, kao što neki koji me kritikuju kažu, da smo sve dalje od EU kada pomenemo Kosovo. Da zaboravim Kosovo i naš narod? Da se pravim da nisu ubijana deca? Nemamo mi mnogo izbora. A što se tiče oružja i opreme, mali smo mi, a to su prejake sile. Za nijansu smo manje mali od onoga što oni misle", rekao je on.

Vučić dodaje da postoji informacija da je Kurti tražio artiljeriju dometa većeg od 10 kilometara, a da rade elektronsko ometanje odavno.

"Kada su zauzimali administrativne prelaze, oni su uvek elektronski ometali sve što je dolazilo iz centralne Srbije. Ali uzvratićemo, što se tiče elektronskog ometanja", kaže predsednik.

On je poručio novinarki Pinka da ako kaže da nećemo ići u EU zbog Kosova, ona sutra neće primiti platu.

"Prvi Željko Mitrović će da izgubi sve od Proktor i Gembla i svega ostalog. Ili tražite od mene da im kažem da me baš briga za Kosovo. Zašto to sebi radimo. Pustite nas da se snalazimo i vrdamo. I kada moram tako da kažem, ja ne shvatam da ljudi to ne razumeju. Mi nismo ni Amerika ni Rusija. Zaboravite svoje maštarije da smo Nemačka, Rusija ili SAD. Mi ne određujemo kuda svet ide. Mi se nećemo odricati našeg teritorijalnog integriteta, i nastavićemo naš evropski put", jasno je rekao Vučić.

Vučić je rekao da je pričao i sa predstavnicima afričkih zemalja, sa predstavnicima Slovenije i Rusije.

"Pričao sam dugo sa Lavrovom. Zahvalio sam se na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije. Pričali smo i o energetskom aranžmanu. Imao sam i razgovore koje niste mogli da vidite. I sa Hohštajnom, Džimom o Brajenom, i sa Eskobarom. To su normalni uobičajeni razgovori. Ali sve što sam rekao da je bila tema razgovora sa Salivenom, bila je i tema sa Viktorijom Nuland. Nama je važna američka podrška radi ekonomskog napretka zemlje. Sa druge strane užasno se komplikuje situacija, svet više neće biti isti", rekao je predsednik.

On je istakao da su neki evropski lideri tražili susret sa Lavrovom, ali su morali da povuku taj zahtev zato što je stigla zabrana.

"Toga nikada nije bilo. Ali za nas je važno da i sa Amerikancima razgovaramo o svemu", rekao je Vučić.