Vučić: Kurtiju niko nije tražio garancije, njegova reč ne vredi ništa, sa SAD je moguće razgovarati

Vučić i Kurti
Izvor: Kosovo Online

Aljbinu Kurtiju niko nije tražio garancije da neće hapsiti Srbe, jer njemu niko ne veruje, već smo garancije tražili od Zapada, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, na izjavu Kurtija da mu niko nije tražio garancije, za TV Pink, kazao je da je Srbija tražila garancije od zapada, NATO i EU.

"Da vidimo hoće li NATO i EU da poštuju te garancije. Od Kurtija nije traženo jer njemu niko ne veruje. Njegova reč ne vredi i ne znači ništa i to nikome u Evropi, a ne samo meni. Njegova reč ne znači nikome ni u Prištini", podvukao je Vučić.

Vučić je kazao da on sam ne mora ni da potpiše bilo šta, jer svi znaju da njegova reč znači.

Sa Amerikancima je moguće razgovarati

"Sa Amerikancima je moguće razgovarati i oni se trude da razumeju našu poziciju i poziciju Srba na Kosovu, rekao je danas" Vučić.

Vučić je, upitan za ulogu SAD u kosovskom čvoru, za TV Pink, kazao da je Amerika vrlo iskrena da želi punu punu kosovsku nezavisnost i da moramo to da razumemo.

"To je najveća sila koja je uz Nemačku, Veliku Britaniju i sve druge rodila nezavisnost Kosova od 1999. do 2008.kada su mislili da je sve završeno. Niko nije mislio da će Srbija da se bori 14 godina kasnije. Ali sa Amerikancima je moguće razgovarati. Trude se da razumeju našu poziciju i poziciju Srba na KiM", objasnio je Vučić.

Preneo je da je imao dobre razgovore sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom pred Novu godinu, što nije ni objavio.

"Ne kažem da će da promeni stav, ima vrlo tvrd stav, ali čuje i sluša šta mi govorimo. Za razliku od mnogih koji ne žele da čuju i slušaju. Isti slučaj je i sa Derekom Šoleom i Gabrijelom Eskobarom koji žele da nas čuju", dodao je Vučić.

Vučić je rekao da nije siguran da li je moguće da se iz toga izroditi nešto za nas, kompromisno rešenje.

"Voleo bih, ali nisam siguran", podvukao je Vučić.

Vučić je ukazao da Amerikanci nisu bili najoštriji protiv Srbije.,Kritikovao je oštru reakciju međunarodne zajednice na šok bombu, za koju je rekao da je pirotehničko sredstvo koje pukne da nekog uplaši.

"Podigli dreku kao da je ne znam šta, a ranjavanje dece to je za njih pucnjava. Nije nikakva pucnjava, već došao ubica da puca na decu, i to još srpske naiconalnosti. To je kao i rirča za Badnji dan, kada u Hrvastkoj pričaju o srpskoj agresiji, a nikako se ne sete zločina nad Srbima, ni Jasenovca", kazao je Vučić.