Vučić: Mađarska odlično razume situaciju na Kosovu

Vučić i Orban
Izvor: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom kazao da ta zemlja odlično razume situaciju na Kosovu, prenosi RTV.

"Imaćemo razumevanje i bolje i veće nego pre 20, 25 godina i taj trend međusobnog razumevanja će se nastaviti, jer se ponašamo kao iskreni i bliski prijatelji", rekao je Vučić na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje da li je tokom susreta koje je imao u Budimpešti bilo reči i o situaciji na Kosovu.

On je dodao da srspki i mađarski narod osećaju bliskost na svakom mestu i na svakom koraku.

Vučić se osvrnui i na situaciju u  Crnoj Gori, gde se, kako je rekao, svi ambasadori sveta mešaju ko sme da uđe u Vladu, a da od Srba očekuju da im se zahvale na priznanju nezavisnosti Kosova.

"Ako se odcepe Ulcilj ili Plav, mi to prihvatimo odmah, a ako nam odmah ne pošaljete šampanjac, mi ćemo da kažemo da nam pretite? To je kao kada Kurti izaziva nemire, a oni kažu nije Kurti kriv, već Vučić što ne priznaje Kosovo. Mi da pretimo Crnoj Gori? Kakve su to gluposti, ne pada nam na pamet. Mi samo pitamo kakva je pozicija Srba. Samo ne možete da nam branite da pitamo šta je sa 30 odsto Srba u toj zemlji. Nemci u Mađarskoj imaju sve - od vrtića do škole. A Nemaca je veoma malo u Mađarskoj. A Srba 30 odsto, a nemaju nikakva prava. Najbolje da napravimo posebne zahvalnice za sve koji su priznali Kosovo", rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija ne preti nikome, i poručio je da je mnogima u regionu jedina politika da pričaju protiv Srba.

"I ako bi mogao Vučić da ih pomene, samo onda postaju važni. Kao i ovi iz opozicije. "Čim me je pomenuo, mnogo me se plaši",  rekao je Vučić.

Vučić ističe da ne zna zašto je pozvan na sastanak u Grčkoj.

"Jedna od tema će biti evrointegracije. Ne bi oni mene zbog toga zvali, a otkud znam zašto su me zvali. Čak i da znam, ne bih o tome pričao",  rekao je predsednik Srbije.

Vučić je izjavio i da će u narednih šest ili sedam meseci sigurno biti izbora u Srbiji, pre svega lokalnih i pokrajinskih, a možda i parlamentarnih.