Vučić: Mi nismo izazvali nijednu krizu sa Kosovom, pred nama je težak put

Žiofre i Vučić
Izvor: Instagram, buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, kada se radi o dijalogu sa Prištinom, koji se pominje u izveštaju, da Srbija nije izazivala nijednu krizu, ali da je pred njom težak put.

"Plašim se da nema lepih vesti za Srbiju po tom pitanju. Ali to je nešto čemu moramo posebno da se posvetimo kako bismo čuvali mir i stabilnost, kao i ono što je šrž naših nacionalnih i državnih interesa", rekao je on na konferenciji za novinare nakon što je primio Godišnji izveštaj EK za Srbiju.

Vučić je rekao je da smo sami sebi "zapržili čorbu" u vezi Kosova, kada smo tražili da se pregovori prebace na EU.

"Šta god govorili da su statusno neutralni ili je tako gledaju ili teže ka tome. Ponekad se osmehnem kada neko ocenjuje svoju ekonomiju najboljom kada imaju desetostruko manju od nas. Mi smo imali najveću stopu rasta u celoj Evropi u 2020 i 2021. , ali oni su u klubu mi van, pa oni nas mogu da ocenjuju. Suština je u sankcijama Rusiji. Imaćemo tu klackalicu, nekada Rusiju nekada KiM, naše je da radimo na reformama zbog naših građana", rekao je Vučić.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je da je pitanje dijaloga sa Prištinom fundamentalni proces.

"Imali smo nekoliko kriza u poslednjih nekoliko meseci, ali želimo da postignemo napredak", rekao je Žiofre i naglasio da je Srbija ispunila prelazne parametre za otvaranje Klastera 3, ali da je njegovo otvaranje na zemljama članicama.