Vučić: Mi vršimo pritisak na Rusiju, ne oni na nas

Vučić u Brdu kod Kranja
Izvor: Tanjug

Mi smo ti koji vršimo pritisak na Ruse, a ne oni na nas po pitanju energetike, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Tanjug.

Vučić je, tako, nakon razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, na zajedničkoj konferenciji za štampu, odgovorio na novinarsko pitanje oko tvrdnji da Rusija vrši pritisak po pitanju energije na Srbiju i balkanske zemlje.

„Kako to vrše Rusi pritisak na nas po pitanju energetike? Mi vršimo na njih pritisak, a ne oni na nas. Mi tražimo od njih gas, ne oni od nas“, rekao je on.

Upitao je odakle gas da nađe, a svi žele da legnu u toplu sobu, ili da šetaju u majicama kratkih rukava u svojim domovima kada je napolju minus 10.

„Je l' sam ponudio da budemo vlasnici u Aleksandropulu? Koliko puta sam išao u Baku da dogovorimo isporuke, kako bi diverzifikovali snabdevanje. Ali nema ništa od toga. Zamislite da nismo izgradili gasovod. Na šta bismo se grejali, na šta bi radila industrija da nema ruskog gasa", upitao je Vučić.

Ukazao je da nam je Rusija dala najpovoljniju cenu, jer na njih on vrši pritisak i moli.

„Imam li garanciju? Imam obećanje Sergeja Lavrova i Bojka Borisova da će razgovarati sa Valdimirom Putinom da učine sve da imamo garanciju. Pošto znam predsednika Putina iimaćemo najpovoljniju cenu. Nisam pričao još s njim, pričaćemo tek“, kazao je Vučić.

Upitao je "šta sad imaju da vrše pristisak na nas".

„Kako neko može da priča takve gluposti, bilo ko iz sveta? To je naš interes, naša želja“, osvrnuo se Vučić još jednom na tvrdnje o navodnom ruskom pritisku.

Ukazao je da Srbija ima gas po ceni od 270 dolara, dodajući da je cena gasa na svetskom tržištu dostigla nivo da niko ne može da ga plati.

„Potražnja je ogromna. Mi ne možemo da platimo te cene. Imamo para više nego ikada u savremenoj istoriji Srbije, ali ne možemo da platimo“, dodao je on.

Kazao je da cena ruskog gasa ne bi trebalo da bude mnogo veća i da želi da se napravi dugoročni dogovor.

Dodao je završavajući obraćanje novinarima da ide na večeru sa ministrom Lavrovom i da će im se pridružiti i srpski član Predsednistsva BiH Milorad Dodik.

"Na žalost ne mogu da večeram, jer sam jeo sedam puta sa svim gostima koji su došli", našalio se Vučić i dodao da će zato rado da nešto popije u zdravlje, gosta i za prijateljstvo naših naroda