Vučić: Mnogo je šumova sa svih strana, ali Srbija gleda svoje interese

Brisel - Hoti - Borelj - Vučić
Izvor: VOA

Mnogo je šumova sa svih strana sveta povodom sporazuma iz Vašingtona, ali Srbija gleda i gledaće pre svega svoje interese, po svim pitanjima, kao i kad je reč o Kosovu i Metohiji, poručuje predsednik Aleksandar Vučić.

Istakao je da Srbija svakako nije mogla da odbije poziv iz Vašingtona, a ključno je, kaže, što je sklopila dobar sporazum, što je skupila dovoljno hrabrosti da odbije nekoliko teških tačaka na sastancima u Beloj kući, koji su za našu zemlju neprihvatljivi, i da pokaže "čvrstinu i elastičnost" u pronalaženju rešenja.

Ta rešenja, naglašava predsednik, mogu koristiti svima, a ne samo Srbiji.

Izjavio je i da Miroslav Lajčak i Metju Palmer smatraju da je Evropska unija ta koja vodi proces između Beograda i Prištine, ali je istakao da je uvek dobro da se taj proces rešava u koordinaciji i sa drugim velikim silama.

Na pitanje novinara kako Lajčak i Palmer gledaju na budućnost procesa između Beograda i Prištine i da li vide bolju i konkretniju saradnju u "paralelnom procesu" koji se odvija i u EU i u SAD, Vučić je odgovorio da je na Srbiji da izvuče najbolje interese za sebe i u Vašingtonu, Pekingu, Moskvi, Briselu, a ne da se bavi njihovim međusobnim odnosima.

"Naši ljudi prave analize o međusobnim odnosima pojednih zemalja, a u skladu s tim se i mi ponašamo. S druge strane, ko smo mi da ulazimo u njihove odnose i zašto bih ja to radio? Srbi hoće da se bore za sebe, sve mi volimo i poštujemo, ali hoćemo da se borimo za sebe", naglaso je Vučić.

Na konstataciju novinara da se sporovi velikih sila uvek "lome na malim zemljama", Vučić je rekao da u svetu postoji mali broj prijatelja i da sve zemlje imaju svoje interese.

"Mnogi bi želeli da se Srbija u nečije ime bije protiv nekoga... Zato imamo primedbe pojedinih zemalja - što bi Srbija želela da ide u Belu kuću i prisustvuje takvim sastancima, kada izlaz može da vidi samo preko nas? Ne, Srbija želi da bude poštovana i u Vašingtonu, Moskvi, Pekingu i Briselu", podvukao je Vučić.

Ističe da mu predstavnici pojedinih zemalja često drže pridike zbog dobrih odnosa Srbije sa Kinom, dok te iste zemlje, kaže Vučić, imaju "hiljadu puta" veću trgovinsku razmenom sa Kinom, nego Srbija.

Sada se to dešava sa Amerkom, jer je Srbija počela da gradi dobre odnose s tom zemljom, te ga predstavnici ne samo iz Moskve, već i drugih zemalja pitaju zašto Srbija obnavlja odnose sa SAD.

"Kada to radite sa EU, opet čujete šumove sa svih drugih strana... Suština je u tome da mi moramo da vodimo svoj interese, mi imamo svoj narod, zemlju i u skladu s tim da se ponašamo", podvukao je Vučić.

Ističe da je jako ponosan što je Srbija uspela da se u SAD predstavi kao nezavisna i suverena zemlja.

Vučić dodaje da je to jedna od tekovina koja će otići u nasleđe onima koji će doći i posle njega i današje vlasti.

"Ostavljamo slobodnu, nezavisnu i suverenu zemlju koju poštuju svuda i svima smeta kada sarađujemo sa drugima, jer misle da bi trebalo mi da koristimo samo njih, a kada im zatreba da se Srbi biju umesto njih. Neće Srbi više da se biju umesto bilo koga", rekao je Vučić.

Ističe da "mnogima smeta" što je Srbija postigla dobar sporazum sa SAD i što je u SAD bila poštovana, te dodao da naša zemlja nije takvo poštovanje doživela od 70-ih, kada je predsednik SAD Ričard Nikson bio u Beogradu.

Darko
06. Septembar 2020.
Koliko manipulacije ,poluistina i lazi.Uzasno