Vučić: Na Kosovu ima sve više problema, Priština neće dozvoliti Srbima da glasaju na referendumu

Vučić o Kosovu
Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da na Kosovu ima sve više problema i da su vlasti u Prištini rekle da neće dozvoliti održavanje referenduma 16. januara na teritoriji Kosova, odnosno da neće dozvoliti Srbima na Kosovu da glasaju.

"Mi ćemo razgovarati sa Briselom da se građanima srpske nacionalnosti omogući da glasaju. Ali oni odbijaju svaku vrstu dijaloga, čak i o nestalima, i odbijaju da primene sporazum o ZSO. Mi njima ne pravimo probleme i puštamo sve njihove zvaničnike u centralnu Srbiju. Ponašamo se odgovorno i ozbiljno,  ali oni ne puštaju ni (direktora Kancelarije za KIM) Petra Petkovića ni druge naše zvaničnike", rekao je Vučić na sednici Vlade.

Kako je naglasio zabrinut je za buduće poteze Prištine i dodao da za sada nema ni najave da će dijalog sa Prištinom u Briselu biti nastavljen.

Region sa posebnom pažnjom prati napredak Srbije

Kada se radi o regionu, Vučić kaže da se tu sa posebnom pažnjom prati napredak Srbije, kreditni rejting i što možemo da razgovaramo o svim problemima. Brzina napretka Srbije, njena ekonomska snaga se gleda ne sa zavišću, ali sa delimično brigom da to ne ide tom brzinom, posebno kada se radi o snaženju naše vojske. Tu je primetno da Zagreb, Priština i delovi političkog Sarajeva iskazuju nezadovoljstvo”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima za Srbiju je važno da se drži svoje politike poštovanja Dejtonskog sporazuma, integriteta BIH, ali i Republike Srpske unutar BIH. 

"Mi smo do sada isplatili za 4 opštine u RS i FBIH, naseljene srpskim življem, bez dodatne pomoći, 6 miliona evra, sada plaćamo još 6. To je ogroman novac za te po broju stanovnika 4 male i siromašne opštine. Srbija gradi od škola, Domova zdravlja, Bolnica u svakoj opštini na teritoriji Republike Srpske. Srbija želi mir, poštuje međunarodno pravo, jer to što tražimo od drugih tražimo i od sebe", rekao je Vučić.

Dodao je i da se protivi svakoj vrsti sankcija Republici Srpskoj i istakao da se neće donositi odluku o uvođenju bilo kakvih sankcija bilo kome iz Srpske.

"Nikada više neće biti blokada na Drini. Za mene takve sankcije neće postojati", rekao je Vučić.