Vučić na Samitu za demokratiju: Srbija u potpunosti posvećena demokratiji i evropskim vrednostima

Aleksandar Vučić - Samit za demokratiju
Izvor: Print Screen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, tokom obraćanja na Samitu za demokratiju, da ima posebnu čast da prisustvuje tom događaju.

"Poštovani predsedniče Bajden, Poštovani šefovi država i vlada, Dame i gospodo, Posebna mi je čast i zadovoljstvo što imam priliku da vam se danas obratim na događaju koji smatram izuzetno važnim za dalje jačanje demokratskih vrednosti na globalnom nivou", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je veoma pozitivno što su Sjedinjene Američke Države prepoznale potrebu organizovanja ovakvog događaja koji promoviše i ponovo ukazuje na značaj demokratskih vrednosti u vreme kada se govori o "krizi demokratije".

"Naša zemlja kontinuirano radi na jačanju demokratskog društva u kojem svi građani imaju jednaka prava i mogućnosti da razvijaju sopstvene potencijale i da učestvuju u svim aspektima društvenog, kulturnog, političkog i ekonomskog života. Posvećeni smo borbi protiv korupcije, jačanju ljudskih prava i fokusirani smo na postizanje konkretnih rezultata u ovoj oblasti, kako na unutrašnjem, tako i na spoljnopolitičkom nivou", rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija je u potpunosti posvećena demokratiji, vladavini prava i evropskim vrednostima.

"Punopravno članstvo u Evropskoj uniji je naš ključni spoljnopolitički prioritet i stoga ulažemo kontinuirane napore u našem procesu pridruživanja Evropskoj uniji, koji uključuje usvajanje najboljih evropskih praksi i primera u oblastima kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije", istakao je Vučić.

Takođe je naglasio da se, pored toga, Srbija priprema za predstojeće izbore na proleće kako bismo osigurala da se svi čuju.

"Ponovo smo uspostavili radnu grupu za izbore, uz posredovanje EU, i izmenili zakone kako bismo obezbedili da se političke stranke osećaju ravnopravnim", naglasio je Vučić.

Po njegovim rečima u prethodnom periodu posebnu pažnja smo je bila posvećena ostvarivanju što boljih ukupnih odnosa i saradnje u regionu.

"Jačanje kontakata i bolja infrastrukturna povezanost su polazna osnova za veći kvalitet života građana, što olakšava dijalog o poštovanju demokratskih vrednosti. U tom duhu, Srbija je pokrenula inicijativu 'Otvoreni Balkan', za koju sam uveren da promocijom četiri slobode kretanja – ljudi, roba, kapitala i usluga, stvara uslove za jačanje svih demokratskih vrednosti. Naš princip vodilja je da niko ne sme biti ostavljen po strani u ostvarivanju osnovnih prava i sloboda", rekao je predsednik Srbije.

Izrazio je uverenje da je Samit za demokratiju prava prilika da se ukaže na potrebu ravnopravnog tretmana svih naroda i verskih grupa u regionu u cilju daljeg jačanja stabilnosti u tomdelu Evrope, što je preduslov za stvaranje još prosperitetnijeg i orijentisanog ka budućnosti Zapadnog Balkana.

"Doprinos koji daje vladavini prava i jačanju demokratskog procesa Srbija je pokazala i kroz rezultate i transparentan pristup postignut na nacionalnom nivou u borbi protiv korupcije i jačanju vladavine prava", rekao je Vučić.

Naglasio je da je Srbija podjednako posvećena poštovanju manjinskih prava, koja su nasleđe na koje je posebno ponosna.

"U tom smislu, podsećamo da je naš sistem zaštite manjina dobio najviše pohvale iz niza nepristrasnih međunarodnih izvora. Srbija je i lider u regionu kada je u pitanju rodna ravnopravnost. Vladu Republike Srbije predvodi predsednica Vlade i čini je skoro 50 odsto žena. Na dužnostima načelnika gradskih i opštinskih uprava nalazi se preko 70 žena. U pravosuđu 56 odsto javnih tužilaca su žene, u sudovima opšte nadležnosti 69 odsto žena i u sudovima posebne nadležnosti 76,3 odsto", precizirao je Vučić..

On je najavio i novu inicijativu, za koju je rekao da veruje da je podržavaju i ostali lideri Zapadnog Balkana.

"Zajedno treba da ubrzamo inkluziju Roma. Moramo ulagati u Rome koji su demografski živahni, preduzetnički i višejezični, ali ova zajednica je bila najviše isključena iz prosperiteta i najteže pogođena tokom kovida. Svakom zloupotrebom demokratskih principa mi samo sebe obmanjujemo i time ugrožavamo pre svega sopstveno dobro", rekao je Vučić.

Kako je dodao, to je posebno istakla aktuelna pandemija, podsećajući  da niko nije imun na globalne pretnje i da se mora pokazati da su demokratije sposobne da se izbore sa zajedničkim izazovima i donesu rezultate za građane.

"Srbija je spremna da i u budućnosti bude dosledan i pouzdan partner u tom cilju. Hvala na pažnji", završio je Vučić.