Vučić: Nasrnuli su na Kosovo i Metohiju, poručujem im - ni pedalj naše zemlje vam nećemo dati

Aleksandar Vučić
Izvor: Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Bjeljini, na svečanosti obeležavanja Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, da je jedinstvo oduvek bilo jedini put do slobode.

"Nasrnuli su na KiM i po svaku cenu hoće da ga otmu iz naših ruku, da završe ono što su počeli. Ja mogu samo nešto da im poručim. Hoćete da nam uzmete zemlju i po širini i po dužini, a mi vam ni pedlja nećemo dati. I to je ono što hoću da znaju. Možete da budete moćni i veliki, ali ne možete da pobedite pravdu i pravo. Ne možete da pobedite ono što svi osećamo - jedinstvo našeg naroda", rekao je Vučić.

Kako je istakao predsednik Srbije kada je naša vojska krenula u probijanje Solunskog fronta, postojalo je nešto jače od oružja - jedinstvo, seljaka i građana, onih koji su izgubili malo i koji su izgubili sve. 

"Prvo smo morali da se ujedinimo, da bi naše različitosti bile slobodne. Izazovi danas nisu mnogo manji nego oni u Prvom svetskom ratu. I danas možemo da izgubimo i slobodu i državu i živote. Razlika je u tome što danas moramo da se ujedinimo. Moramo da shvatimo da naše male razlike biju bitke u kojima niko ne može da pobedi. U takvoj Srbiji niko neće moći da bude slobodan, bićemo jednaki, ali u ropsvu. Suština svake slobode je pravo da budemo drugačiji, samo tako možemo da budemo ujedinjeni i zajedno. Tako što ćemo sve svoje različitosti ujediniti u borbi za slobodu. Moramo da znamo da samo sebe imamo, da se ujedinimo i spasimo. Moramo da naučimo da poštujemo sebe, svoju zastavu i svoju slobodu", rekao je Vučić. 

Predsednik je naveo da "ovo nije dan kada obeležavamo samo tri simbola, nego samu suštinu našeg postojanja".

"Prvi je naša zastava, najlepša zastava na svetu, ona pod koju možemo svi i koja ujedinjuje sve, koja svima nama daje snagu pred kojom ne postoje prepreke. Drugi je sloboda - sloboda koja ujedinjuje i sve naše razlike koja je jedini garant prava na drugačije mišljenje i uverenje, treći je jedinstvo, uslov svih uslova, jedini način da i zastavu u slobodu i različitost sačuvamo. Oni koji hoće da budu drugačiji, moraju da budu slobodni. Oni koji hoće da budu slobodni moraju da budu ujedinjeni i jedinstveni. Onim kojima je Srbija na prvom mestu, kojima je pravo drugih podjednako važno kao sopstveno pravo, oni će uvek umeti da sačuvaju našu zemlju", rekao je Vućić.

Sve drugo, kako je dodao, vodi u suprotnom smeru, u gubitak teritorije i naroda.

"Sve drugo podrazumeva naše nove poraze i hiljade života koji će nanovo biti bačeni pre nego što shvatimo da frontove samo ujedinnjeni možemo da probijamo. Mir i sloboda čuvaju se samo pod jednom zastavom. To je i danas moj poziv da se ujedinimo da bismo mogli slobodni i u miru da živimo i da obezbedimo budućnost za našu decu. Ništa danas nije Srbiji potrebnije nego naše zajedništvo za slobodnu zemlju. Ne postoji važniji zadatak nego da je zajedno složno sačuvamo. Nema prečeg posla za nas od okupljanja pod tom zastavom slobode i mira crveno-plavo-beloj. I zato pozivam sve da uzmu svoje zastave i da ih donesu pod ovu jednu. Kada je o slobodi reč, Srbiju i Srpsku ništa ne može da podeli. Zato me raduje što su i ljudi koji drugačije misle u Srbiji, i drugačije misle u Srspkoj, što su danas ovde. Da jedan praznik konačno zajedno dočekamo, da pokažemo da svi možemo pod tu jednu srpsku crveno-plavo-belu zastavu", zaključio je predsednik.