Vučić nastavlja konsultacije; Sastao se sa predstavnicima SVM, Zavetnika i Patriotskim blokom

Balint Pastor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je konsultacije o mandataru nove vlade s predstavnicima lista čiji su kandidati za poslanike ušli u Skupštinu, prenosi RTS.

Delegacija SVM – Ištvan Pastor, Balint Pastor i Elvira Kovač – prva je bila na razgovorima s predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Pastor je posle sastanka rekao da je sa predsednikom Vučićem dogovoreno da ta partija bude deo vladajuće većine u Skupštini, kao i da bude u Vladi.

Naveo je da SVM neće tražiti da ima ministre, već će se zadovoljiti mestima državnih sekretara. 

"Površno i kratko smo razogarali o budućoj vladi, u kojoj želimo da preuzmemo deo odgovornosti kao što smo činili i ranije - sa učešćem u radu ministarstava sa državnim sekretarima", kazao je Pastor.

On je izrazio očekivanje da se razgovori nastave po konstituisanju skupštne, o detaljima u vezi sa vladom.

"Očekujem da definišemo koalicioni sporazum koji ćemo potpisati, a koji je i do sada bio vrsta putokoza o političkom delovanju, zakonodavnoj delatnosti i obavljanju različitih dužnosti", rekao je Pastor. 

SVM će u parlamentu imati šest poslanika.

Nakon njih, Vučić je razgovarao sa delegacijom Zavetnika, a usledio je sastanak sa predstavnicima koalicije "Patriotski blok", koju čine Dveri i POKS koji predvodi Žika Gojković.

Srpska stranka "Zavetnici" ostaće državotvorna opozicija spremna da podrži odbranu državnih i nacionalnih interesa i neće biti deo vlasti, izjavila je predsednica te stranke Milica Đurđević Stamenkovski.

Ona je nakon razgovora predstavnika te stranke i Vučića rekla da odbrana državnih i nacionalnih interesa znači pre svega očuvanje vojne neutralnosti, ustavnog poretka, "Kosova kao dela Srbije i porodičnih vrednosti, ali i otpor spoljnopolitičkom pritisci zajedničkim snagama“.

Ona je objasnila da "Zavetnici" neće biti deo Vlade, jer dosadašnja politička praksa, izbor kadrova i programski postulati koje primenjuje vladajuća koalicija "nisu kompatibilni" sa nihovim stavovima.

Zavetnici će u narednom skupštinskom sazivu imati 10 poslanika, koliko će imati i lista "Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije".

Juče, prvog dana konsultacija, Vučić je razgovarao sa predstavnicima manjinskih lista Koalicije Albanaca doline, "Zajedno za Vojvodinu" i "Muftijin amanet", dok se pozivu na razgovor nije odazvala SDA Sandžaka.