Vučić: Nastavljamo taktički, strateški - ako bude sporazuma

Vucic na TV Prva
Izvor: Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, posle posete Njujorku, da je srpska situacija prema pitanju Kosova vrlo teška, veoma komplikovana i složena, ali da u taktičkom smislu Srbija treba da gleda da pomera sve što može da bi napravila povoljniju poziciju za narod i zemlju, prenosi Tanjug.

Vučić je, u izjavi za TV Prva, rezimirajući razgovore u Njujorku sa predstavnicima velikih sila o teritorijalnom integritetu, kazao da samo Sergej Lavrov govori o srpskom teritorijalnom integritetu, dok drugi kažu da Srbija narušava tuđi teritorijalni integritet.

"Taktička borba će se nastaviti, a strateški mogu da govorim tek kada bismo imali nekakav okvirni sporazum u glavi i to bi bila strateška odluka. Sve ostalo je taktičko pomeranje", objasnio je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da smo još daleko od sporazuma, i da je u pitanju mozak ljudi - kakve su želje i Srba i Albanaca, da li možemo da razumemo šta nas čeka u budućnosti ili ne možemo da razumemo jedne druge, te da to nije pitanje meseci i godina.

"Može da bude za pet meseci, a može da bude i za 50 godina, a može da bude i nikada", odgovorio je Vučić na pitanje da li smo udaljeni od sporazuma više meseci ili godina.

Osvrnuvši se na svoj govor, u kojem je rekao da je dobro što Srbija nije pomenuta na Generalnoj skupštini UN, Vučić je rekao da se odlučio za jedan pristup, koji je dobio podršku Azijata, Afrikanaca i mnogih drugih slobodoljubivih naroda.

"Nas kupe ovde kao decu da dođemo da gledamo šta govore veliki. Skupi se nas 2.000, saslušamo, Boga molimo da nas ne pomenu, i onda smo srećni. Rekao sam - oni su veliki, oni će da odlučuju uvek o mnogo čemu, ali hajde da vidimo o čemu možemo mi da odlučujemo. Da mi sarađujemo više, da sačuvamo svoj slobodarski duh, nezavisnost u odlučivanju, ali i svoj suverenitet i teritorijalni integritet i da gledamo kako kao male zemlje da se izborimo za svoja prava", objasnio je on.

Vučić je pozvao na smanjenje operativnih troškova, da se oslobode granice terenih vozila, prenosi dalje Tanjug. Prema njegovim rečima neće biti lako ostvariti to, ali postoji dogovor njega, premijera Albanije i Severne Makedonije.

"Idemo sa tom inicijativom za 15-tak dana, na sastanku u Srbiji. Verujem da je to važno. Onda ćemo da idemo u Severnu Makedoniju, Albaniju i da idemo da probamo da to izguramo. Potom ćemo probati da u to uvučemo i Prištinu i BiH, i to bi bilo nešto poput ‘CEFTA plus plus ‘. Sve što postignemo značilo bi jačanje naših ekonomskih performansi, predstavljanje jedinstvenog tržišta što bi vodilo ka dolasku mnogo više investitora i stvaranja povoljnije atmosfere za razvoj", precizirao je Vučić.

Upitan za prijem kod Donalda Trampa Vučić je kazao da je bila zanimljivija večera koju je imao pred kraj posete, ali sa koje ne može da otkriva detalje.

 

"Nisam ja neki čovek za prijeme", konstatovao je on.