Vučić: Ne bih mogao da spavam da moju sliku kače po Prištini

Vučić - konferencija za medije
Izvor: Tanjug / Dragan Kujundžić

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da Srbija još od Berlinskog kongresa nikada nije bila uspešnija od drugih, kao što je to danas, te otuda pritisci, a biće, uveren je, sve žešći i jači, prenosi Tanjug.

Upitan zašto međunarodna zajednica ignoriše temu o srpskim izbeglicama i kako komentariše to što ga Priština kvalifikuje kao najtvrđeg pregovarača, dok da istovremeno u zemlji nazivaju izdajnikom, Vučić je naglasio da još od Berlinskog kongresa postoje zemlje koje su radile na rastakanju Srbije i srpskog nacionalnog korpusa i koje su pomagale sve strane koje su radile protiv Srba.

"Nije to nikakava tajna. Ako gledamo istorijske događaje kroz koje smo prolazili, sve su to, osim nekih pogrešnih poteza, poput nepotrebnog napada kralja Milana na Bugarsku u jednom trenutku, bili uglavnom ili najvećim delom oslobodilački ratovi", naglasio je Vučić.

Kako je podsetio, ne sme se zaboraviti da Srbija nije imala sukob i rat čak ni usled aneksione krize, gde nas je, kako je kazao, mudrost Stojana Novakovića spasila, iako je Austrougarska anektirala BiH protivpravno.

"Kada sve to pogledate, zašto mislite da bi neko morao da se raduje uspehu Srbije? Svi drugi su računali da je Srbija onoliko uspešna koliko mogu da je pođarme ili da budu jači od nje", naglasio je predsednik i upitao kada je Srbija bila uspešnija od drugih u regionu i kada je to bio slučaj od Berlinskog kongresa?

"Nikada. Znate kada je slučaj? Danas. Zato će pritisci biti sve žešći i jači. Nikada kroz istoriju nismo bili bolji od drugih. Uvek smo imali niže plate od BiH, ali se o tome nije govorilo. Imao je Beograd, ali ne i Srbija. Danas prvi put imamo više plate od BiH, mi danas imamo iste kao Crna Gora a zaostajali smo za 150 evra. 30 odsto smo ranije imali niže plate", precizira Vučić.

Kaže da su veliki gledali da naprave balans da Srbi budu ti koji će biti slabiji, te da su želeli da Srbija bude mnogo poštovana i uvažena, a takva je bila kada je bila užasno slaba.

"Tada su nas veliki tapšali po ramenima. Tada je Srbija gasila fabrike, proizvodnju, uništila svoju vojsku, recikrila tenkove, došla do toga da nema lovce koji može da poleti. Danas je Srbija značajno jača i ne stidi se toga, ali smo mi i dalje mali i nedovoljno jaki i moramo da jačamo. Ono čega ne treba da se stidimo je naš ekonomski napredak", naglasio je Vučić.

Kaže da je na nekoliko glavnih portala u Hrvatskoj objavljeno 1.014 tekstova protiv njega, te da to dobro govori o njemu, ali i o njima.

"Srećan sam što u Prištini govore loše o meni, ali sa poštovanjem. Govore kao o velikom protivniku. Zamislite da moju sliku okače kao nekim drugim srpskim političarima, kao što njima govore 'hvala ti na presudi međunarodnog suda pravde', ja ne bih mogao da zaspim, ne tu noć, nego nikada više", kaže Vučić.

Naglasio je da kompromis mora da bude bolan za obe strane i dodao da je svestan svih optužbi koje mnogi upućuju na njegov račun.

"Slušam da sam ratni huškač, a mir čuvam po svaku cenu. Slušam da sam veleizdajnik, ali ne znam šta sam izdao. Na to morate da se naviknete i da trpite. Onaj ko nije u stanju da trpi ne treba da se bavi ovim poslom. Kada kažem da bih želeo da treniram mladu decu, oni kažu pedofilčina. Kada imate dobar odnos javnog duga, nije dobro. Šta će nam spomenici, fontane. Šta god krenete da radite nije dobro. U Srbiji nije dobro ni prva sijalica kada je upaljena", zaključio je Vučić.

Beni
30. Jul 2020.
Ti znajes kao minister informacie sheshela kad si rekao za jedan serbin ubijemo 100 muslimana i sto je desio hilado hilado masakra a sad dobar covek haha