Vučić: Ne dolazi u obzir da se o ZSO raspravlja u okviru francusko-nemačkog plana

Aleksandar Vučić
Izvor: Print Screen/Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas ideju da se o Zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji raspravlja u okviru francusko-nemačkog plana, prenosi RTV pisanje Tanjuga.

"Kako mislite da nam neko stavlja nešto što tobož treba da dobijemo nekakvim zaključnim sporazumom, a to je trebalo da bude u prvom sporazumu. Mi smo malo i slabi, nisam nešto naročito pametan, ali nisam ni idiot. Nemojte da pravite od svog rukovodstva idiote. Nema ništa od tog posla", odgovorio je Vučić komentarišući spekulacijame medija da postoji plan u tri tačke da se Srbija saglasi da se o zahtevu za ZSO raspravlja u okviru francusko-nemačkog plana.

Govoreći o izjavi američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera  da je zabrinut zbog 21. novembra za kada je Kurti najavio kazne za Srbe koji nisu preregistrovali automobile Vučić je rekao da je Hovenijer s pravom uplašen.

Kao što sam i ja uplašen, dodao je, jer sam posle julske krize, krajem avgusta u Briselu rekao da imamo problem sa ličnim kartama.

"Rekao sam mi ćemo predočiti nešto što nije lako za nas, ali je to u okviru naše politike i Otvorenog Balkana i to je nešto što je nemoguće da neko odbije. Da bi prevazišli tu situaciju, ali oko tablica je to nemoguće", naveo je Vučić.

On kaže da su ga tada molili da to uradi, da će oni preuzeti na sebe brigu oko tablica.

"Rekli su naš je posao da ubedimo Kurtija da se to reši drugačije i kao što vidite, nije se rešilo ništa", rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da govori stvari koje ne mora, samo da bi pokazao kako smo saterani u ćošak, što su Srbi sa celog Kosova razumeli i sad je, kako ističe, mnogo teže.

"Kako ću ja sad da im kažem da se sutra vrate u institucije? Srećom, oni su sami postavili uslove. Nema od tog posla ništa, dok se ne ispune oba uslove i to je to", poručio je Vučić.