Vučić: Ne želimo da Srbija bude parking za migrante, potpisali smo važan memorandum

Karl Nehamer, Aleksandar Vučić i Viktor Orban
Izvor: Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti nakon trilateralnog sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom u Beogradu, prenosi Pink.

"Želim vam dobrodošlicu, za Srbiju i mene je velika čast da takve prijatelje imamo uz sebe i da rešavamo velike probleme. Potpisali smo važan memorandum i krećemo sa akcijom pre kraja godine. Govorimo o ilegalnim migrantima čiji broj udvostručen u odnosu na prošlu godinu, iz Avganistana stiže najviše - oko 40 odsto", rekao je Vučić.

Kako kaže dogovoreno je da bude angažovan veći broj policajaca na granici sa Severnom Makedonijom.

"Imamo velike probleme na severu zemlje, migranti ostaju na našoj teritoriji", rekao je Vučić, dodajući da mi tu granicu želimo da pomerimo na jug. 

"Mi smo uvek pokazivali solidarnost prema izbeglicama, ali ne želimo da bude parking za migrante",  naglasio je predsenik. 

Predsednik se zahvalio Viktoru Orbanu na svoj podršci Srbiji. 

"Mi bismo teško prezimili ovu zimu da nije bilo razumevanja Viktora Orbana. Zahvaljujući njemu, želim da to kažem svim građanima Srbije, teško bismo prezimili da nije bilo Orbana i njihove vlade, da možemo da smestimo gas u njihove kapacitete. Neverovatna je potrošnja struje u Srbiji na ovako lepe dane. Imamo svega i imaćemo svega zahvaljujući razumevanju Viktora Orbana i vlade Mađarske. Želimo da znate da imate zahvalnost svih nas - rekao je predsednik. 

Drugi trilateralni samit počeo je sastankom Vučića sa Orbanom i Nehamerom u Predsedništvu Srbije, a nakon toga usledio je plenarni sastanak delegacija tri države.

Prvi trilateralni samit o ilegalnim migracijama održan je 3. oktobra u Budimpešti, a Vučić je tada najavio da će Srbija, što je bio rezultat dogovora trojice lidera, do kraja godine u velikoj meri uskladiti viznu politiku sa EU.

Austrijski kancelar Karl Nehamer i mađarski premijer Viktor Orban doputovali su jutros u Beograd na trilateralni samit, a na Aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ih je ministar finansija Siniša Mali.