Vučić, Nehamer i Orban: Važna saradnja Srbije, Austrije i Mađarske u borbi protiv ilegalnih migracija

Aleksandar Vučić
Izvor: Kosovo Online

Važno je da Srbija, Austrija i Mađarska sarađuju u borbi protiv ilegalnih migracija, a dosadašnja saradnja po tom pitanju dala je rezultate, poručili su danas iz Beča predsednik Srbije Aleksandar Vučić, austrijski kancelar Karl Nehamer i mađarski premijer Viktor Orban.

Predsednik Vučić je, na zajedničkoj pres konferenciji, izrazio zadovoljstvo što je sve ono o čemu su lideri tri zemlje ranije razgovarali, dobrim delom sprovedeno u delo.

„Dovoljno je da pogledate brojke, Austrija ima 18 odsto manje tražilaca u azila nego prethodne godine“, rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da je Srbija spremna da nastavi da radi na sprečavanju ilegalnih migracija, posebno prema granici sa Severnom Makedonijom.

„Dogovorili smo konkretne akcije i zato je važan Memorandum između naših zemalja o nastavku saradnje. Verujem da ćemo ovo pitanje uspeti da držimo pod kontrolom u intersu naših zemalja i Evrope“, istakao je predsednik Vučić.

Dodao je da se na rastanku razgovaralo i o drugim temama, o situaciji u regionu.

„Mnogo sam i naučio od Orbana i Nehamera, čuo kako vide budućnost Evrope i sveta i verujem da ćemo svi zajedno pronaći način da promenimo trendove, koji govore da se stvarni ekonomski rast seli van Evrope“, ukazao je Vučić, i dodao da je zato neophodna dodatna stabilnost u Evropi, te da je Srbija uvek spremni za razgovore, i da se nada skorom susretu sa svojim sagovornicima u Beogradu ili Budimpešti.

Nehamer: Austrija sa Srbijom i Mađarskom uspela da smanji trend ilegalnih migracija

Austrijski kancelar Karl Nehamer istakao je da sistem azila u EU ne funkcioniše, zbog čega je važno da postoji saradnja tri zemlje.

„Važno je da naše zemlje sarađuju u borbi protiv ilegalne migracije. Zajedno sa Srbijom smo uspeli da povučemo kočnicu za azil, i mere deluju“, rekao je Nehamer, i zahvalio Srbiji što je doprinela tome ukidanjem vizne liberalizacije sa Indijom i Tunisom.

Istakao je da je zajednička saradnja doprinela razbijanju organizovanih bandi krijumčara, te izneo podatak da je prošle godine uhapšeno 700 krijumčara ljudi, a ove, zajedno sa mađarskom policijom, već njih 100.

Dodao je da se Memorandumom o razumevanju proširuje policijska saradnja, kako bi se dodatno ojačala borba protiv krijumčara.

„Borba protiv organizovanog kriminala može da se vodi samo međunarodnom saradnjom. Želimo da radimo na tome da omogućimo podnošenje zahteva za dobijanje azila u trećim zemljama, i smanjimo pritisak na balkanske države“, rekao je Nehamer.

Istakao je da su tri zemlje teško pogođene migracijama, i da su ukazivale na to, ali da nije bilo lako da se stvori svest o problemu u Evropskoj uniji, te da je važno što se sada malo drugačije o tome razmišlja i što je ta tema na evropskoj agendi.

Orban: Bez Srbije i Mađarske, Evropa bi imala stotine hiljada migranata više

Mađarski premijer Viktor Orban je poručio da tri zemlje štite Evropu od migracionog pritiska.

„Bez Srbije i Mađarske bi Austrija, Nemačka, Holandija, imale stotine hiljada migranata više nego danas“, naveo je Orban.

Ukazao je da se Mađarska nalazi u specifičnoj poziciji, budući da je u njenom bliskom susedstvu Ukrajina, u kojoj se vodi rat, dok je južna granica na balkanskoj migrantskoj ruti, koja je najfrekventnija.

„Mi štitimo ne samo Mađarsku, već celu Evropu, ilegalnih migranata. Na spoljnih granicama EU je zaustavljeno 330.000 migranata, od toga čak 270.000 na srpsko-mađarskoj granici. Kada mi ne bismo ispunjavali naše obaveze, imali smo svi veliku brigu“, rekao je Orban i podsetio da u Mađarsku ne može da uđe niko, pre nego što se sprovede postupak o azilu.

Ponovio je i da Budimpešta neće prihvatiti obaveznu kvotu Evropske unije po pitanju migranata.

„Naći ćemo politička i pravna rešenja da bismo to sprečili. Ne branimo se samo od migranata, već i od Brisela“, rekao je Orban.