Vučić: Ni u čemu nismo saglasni, biće sutra teški razgovori; Stoltenberg: Potrebna uzdržanost obe strane

Vučić i Stoltenberg
Izvor: Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg razgovarali su danas o izazovima na severu Kosova prethodnih nedelja. Vučić je na zajedničkoj konferenciji istakao da je uloga Kfora 31. jula bila ključna i da je te večeri Stoltenberg nakon razgovora zvao komandanta Kfora što je uticalo na smirivanje tenzija.

"Hvala Stoltenbergu što je hteo da sasluša poziciju Srbije. Govorili smo o onome što se zbivalo ne moramo sve da vidimo istim očima. Poštujemo ulogu Kfora, Stoltenberg je kritične večeri oko 21 stupio u vezu sa komandantom Kfora što je uticalo na smirivanje tenzija. Nastavićemo da poštujemo mandat kfora i verujem da ćemo uvek naići na razumevanje", rekao je Vučić.

On je istakao da su za Srbiju mir i stabilnost od presudnog značaja.

"Imaćemo sutra teške razgovore jer ni u čemu nismo saglasni, ali držaćemo se međunardonog prava, Poveljue UN, Briselskog sporazuma. Srbija je vojno neutralna i to ćemo ostati i nećemo se opredeljivati. Imamo istoriju koja nije laka ali želimo učvršćivanje odnosa i sa NATOI i sa Kforom i da izbegnemo eskalaciju sukoba. Mi mislimo da nismo napravili nikakav incident, ali verujem da smo dosadili svima na Zapadu", rekao je Vučić.

On je istakao da je Stoltenbergu dostavio listu upada specijalnih jedinica na sever, i svih incidenata i napada na srpsko stanovništrvo.

Stoltenberg je rekao da je za poboljšanje situacije potrebna odgovornost obe strane.

"Pozivam obe strane da pokažu uzdržanost. Kfor ostaje fokusiran na mandat, Kfor je spreman da interveniše i preduzeće bilo koje mere da bi se obezbedila bezbednost svih ljudi i zajednica na Kosovu. Konstruktivan razgovor je jedini način da se nađe rešenje koje poštuje prava svih zajednica. Ohrabrujem sve strane da pokažu fleksibilnost", rekao je Stoltenberg.

Istakao je da NATO ceni partnerstvo sa Srbijom i da će nastaviti zajednički rad na obezbeđivanju mira.

On je dodao da je sa Vučićem razgovarao i o situaciju u Ukrajini i tom prilikom istakao da je važno da međunarodna zajednica bude ujedinjena i da svi apeluju da se rat završi.

Na pitanje novinara o ruskoj vojnoj bazi u Srbiji i pisanju prištinskih medija da je srpska vojska prešla administrativnu liniju, Vučić je kazao da se to nijednog trenutka nije desilo.

"Kao što lažu 180 dana da hoćemo da napadnemo. Hvala NATO što to nije komentarisao, kao neki. Što se tiče vojnih baza, Srbiji nisu potrebne ničije baze, mi želimo mir i sami da obezbeđujemo svoje nebo i zemlju", rekao je Vučić.