Vučić: Nikada nismo dobili odgovor na pitanja o nestalima

Vučić
Izvor: TV Pink/PRINTSCREEN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će sutra u nastavku dijalogu pokrenuti pitanje nestalih, u nameri da se po prvi put uđe u detalje i suštinu tog problema, o kojem Priština ne daje odgovore, prenosi Tanjug.

“Želim prvi put da uđemo u detalje suštine problema”, rekao je Vučić za TV Pink.

On je istakao da je Beograd uvek bio korektan po tom pitanju, jer je to pitanje civilizacijskog odnosa prema žrtvama - da nekome kažete gde mu leže najbliži, kako bi mogli da ih pokopaju.

Preneo je da je Beograd do sada od albanske strane dobio 21 zahtev, i na svim tim lokacijama u centralnoj Srbiji su, kaže, iskopavanja izvršena.

“Na četiri mesta smo našli tela, poslednja grobnica je Kiževak, našli smo dvoje albanskih civila i još devet tela, ali ne znamo ko su ta lica i radimo DNK analize”, rekao je Vučić.

Sa druge strane Beograd je poslao 10 zahteva Prištini.

“Samo na jednoj lokaciji, Bunker, kod Ðakovice, iskopano je i nađeno sedam tela i potvrđeno da je reč o porodici Šutaković - ocu, majci i troje dece, kao i dvoje članova porodice Petrović”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, Beograd ima zahteve za još devet lokacija, ali Priština je uvek nalazila neverovatne izgovore da to ne istraži.

Dodao je i da postoji velika grobnica u Prištini, u mrtvačnici se nalazi 350 različiti ostataka ili delova tela, što govori da je to više desetina tela, za koja veruje da su ubijeni Srbi.

“Ali, nikada nismo dobili odgovor na to pitanje. Verujem da ćemo u skladu sa međunarodnim pravnim principima, normama međunarodnim humanitarnim pravom, uspeti”, rekao je Vučić.