Vučić: Ništa ne nedostaje Srbiji, noćas ću mirnije da spavam

vučić
Izvor: Večernje novosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu i rekao je da je ova zemlja, 2022. godine, treća članica EU po obimu trgovine sa Srbijom.

"To je rezultat toga što premijer Orban želi da sasluša jedan narod sa Balkana, i da se bori za nas. Pre nekoliko dana imali smo sastanak ministara spoljnih poslova u Briselu. Jedini koji je bio na strani Srbije bio je mađarski ministar. Ne smemo da zaboravimo koliko je Orban štitio Srbiju, i tu zahvalnost moramo da pokazujemo", rekao je Vučić na otvaranju Sajma poljoprivrede u Novom Sadu.

Predsednik je podsetio da je pre nekoliko dana održan sastanak ministara spoljnih poslova EU, a da je jedini uz Srbiju bio ministar spoljnih poslova Mađarske, po nalogu premijera te države Viktora Orbana.

"Pričali smo o zimi - mnogo teška zima čeka ceo svet. Ništa ne nedostaje u Srbiji, ali mi znamo kroz šta se sve kriza ogleda, o tome smo takođe razgovarali, ali i kako da jedni od drugih učimo i rešavamo probleme građana. Pitao sam premijera Orbana jednu stvar koja je jako važna - da li možemo da čuvamo deo energenata u Mađarskoj jer nemamo dovoljne kapacitete, on mi je u roku od sekund rekao: 'Rešeno'. Dogovorili smo se da će, ako Mađarskoj bude nešto nedostajalo, Srbija biti tu. Nastavićemo da gradimo takav partnerski odnos", rekao je Vučić.

Dodaje da je razgovarao sa Orbanom o krizi i načinima da se ona prevaziđe, ali da će noćas mirnije da spava. 

"Ja sam jednu stvar pitao premijera Orbana. Tiče se energenata, i možemo li da čuvamo deo tih energenata, pošto nemamo dovoljno kapaciteta skladišnih. On je za sekund, znate kako to ide, obično kažu da će da pitaju neki tim, stručnjake. On je odmah rekao, Aleksandre, to je rešeno, daj da to zvanično potpišemo. Dogovorili smo se da ako Mađarskoj bude nešto nedostajalo, Srbija će biti tu. Nastavićemo da gradimo takav partnerski odnos", kazao je Vučić.

Najavio je da će biti nastavljeni radovi na pruzi Beograd-Budimpešta i da naše odnose možemo da podignemo na najviši mogući nivo.

"Ono o čemu je govorio premijer Orban je apsolutno tačno. Ako se ne promeni nešto na istoku Evrope, značajan deo sveta će biti u velikim problemima, i to će dovesti do novih problema. Za nas je važno da uvežemo i energetiku, i privredu, da radimo vredno i da se pripremimo za zimu", kazao je predsednik.

Vučić ističe da će do 27. maja ljudi moći da pogledaju najsavremenija tehnička dostignuća.

"Mnogo toga možemo i moramo da promenimo i popravimo u našoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebno u preradi. I zato sam zahvalan Mađarima, koji ulažu u preradu voća u Srbiji. Još jednom čestitam premijeru Orbanu na velikoj pobedi. Znam da ćemo od uspešnog partnerstva uspeti da napravimo još bolju saradnju naših zemalja", kazao je predsednik.

On je svima prisutnima poželeo mnogo sreće, ali i više optimizma nego što je on pokazao danas.

"Proglašavam sajam otvorenim, živelo prijateljstvo Srbije i Mađarske", zaključio je predsednik.