Vučić o izjavi Šolca: Niko ranije nije govorio o međusobnom priznanju osim SAD, to je iznenađenje za nas

Aleksandar Vučić
Izvor: printskrin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemački kancelar Olaf Šolc sastali su se danas u Beogradu, a jedna od tema bio je i dijalog sa Prištinom.

"Govorili smo i o temama oko kojih nemamo punu saglasnost, o dijalogu Beograda i Prištine. Ukazao sam na sve što nije ispunjeno iz Briselskog sporazuma, ali sam i razumeo poruku Šolca koji je rekao da je važno da pravimo mnogo malih koraka, kako bi se u budućnosti našlo veće rešenje", rekao je Vučić i dodao da će dati sve od sebe da u okviru razgovora u Briselu napravi napredak u dijalogu sa Prištinom.

Predsednik Srbije je odgovarajući na novinarsko pitanje o izjavi Šolca u Prištini "da je nezamislivo da dve zemlje koje se ne priznaju uđu u EU" rekao da "nikada ranije nismo čuli da se traži međusobno priznanje već se tražila sveobuhvatna normalizacija odnosa".

"Nikada niko nije govorio o međusobnom priznanju osim Amerikanaca, niko u Evropi ne traži to, osim što smo to danas čuli na konferenciji u Prištini. Ovo oko međusobnog priznanja je iznenađenje i za nas. Nemačka je moćna, a mi smo mali. Sagledaćemo kako da se ophodimo prema tome u narednom periodu. Bićemo spremni za napredak u dijalogu i za razgovore. Verujem da smo blizu tome da u potpunosti završimo sporauzm o nestalima i energetici. Danas smo imali pregovore sa turskom stranom oko prisustva na severu KiM, to smo dogovorili nadamo se da je ostala samo tehnika i da ćemo u danima pred nama imati rezultate", naveo je Vučić.

"Ako vi mislite da treba da nam pretite zato što čuvamo poredak UN, mi nemamo ništa protiv. Vi svoj posao, mi svoj posao. Meni je važno da kancelar Šolc zna šta se dešava. Srbija nikada nije odustala od dijaloga, niti je odbijala sastanke", kazao je predsednik Srbije.

O nestalim osobama

Vučić je istakao da je Srbija još pre godinu dana mogla da potpiše dokument o nestalim osobama, ali nije zbog hira nekih drugih.

"Nemojte da se ljutite što je naš odgovor o Kosovu drugačiji od vašeg. Onoliko koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, mi toliko voliko teritorijalni integritet Srbije. I to je tako", kazao je predsednik.

O evropskom putu

Vučić kaže da ima puno poverenje u reči kancelara Šolca po pitanju prijema u EU, i da ćemo već u decembru možda videti značajne pomake.

"U junu ne treba očekivati ništa. Očekujem veliki napredak za sve u narednih godinu dana na evropskom putu, i zaista možemo da budemo bolje raspoloženi kada je o tome reč. Nemačka i kancelar Šolc drže do svoje reči" kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da on govori iz srca, i ono što u mnogo oštrijem obliku misli 90 odsto građana Srbije, po pitanju Kosova.

"Hoće li neko da mi oprosti ili mi uzme za zlo, već sam dovoljno mator i politički veterean da me briga za to", kazao je on.

O sankcijama Rusiji

Jedna od tema je bila i situacija u svetu, i Vučić je istakao da je Šolc na decidan način tražio da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji.

"Ja sam govorio o našoj poziciji i specifičnosti situacije oko KiM, energetike i tradicionalnih odnosa sa Rusijom".

Vučić kaže da je tema razgovora bila i predstojeća zima, i da je Šolc izrazio spremnost da pomogne po pitanju izgradnje energetskih kapaciteta koji treba da nas povežu sa ostatkom regiona.

"U narednom periodu ćemo da izgradimo i sve što nam je potrebno i što nam nije potrebno, jel čovek više ne može da zna šta se dešava na evropskom tlu. Hvala kancelaru Šolcu na svoj podršci koju nam je pružio", kazao je on.

Predsednik je na kraju obraćanja istakao da on nikada ne krije o čemu razgovara sa stranim liderima, i zahvalio se investitorima koji su investirali u Srbiju.

"Svake godine se pravi anketa među nemačkim investorima koji ulažu u region, i želim da kažem da je 90 odsto preduzetnika reklo da bi ponovo investiralo", istakao je Vučić.