Vučić o "Otvorenom Balkanu": Odnosi Albanije, Srbije i Severne Makedonije nikad bolji

Aleksandar Vučić
Izvor: Večernje novosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o “Otvorenom Balkanu”, naglasilo da odnosi Albanije, Srbije i Severne Makedonije nikada nisu bili bolji, kao i da je dobrošao onaj ko želi saradnju u okviru te inicijative, prenose Novosti. 

"Ljudi misle da moramo nekog da jurimo da bismo opravdali svoje postojanje. Ne moramo. Pozvali smo ih sve. Mi smo zadovoljni onim što imamo, voleli bismo da imamo više, ali zadovoljni smo. Imamo dobru saradnju sa svima", rekao je predsednik novinarima u Davosu, gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu.

Vučić je naveo da je zabeležen pad popularnosti EU ne samo u Srbiji, već i u Severnoj Makedoniji. 

"Imate klackalicu, treba se zapitati kako bi narod danas glasao. Mora da bude krivice i nekih država članica, ne samo naše krivice. Ne možete da tražite od jedne zemlje u svakom trenutku, da menja svoju politiku kako jedan dan neko pomisli da treba da se menja politika. Srbija je na evropskom putu, to je jedina politika koju Srbija ima, ali nemojte da umesto toga šta ste učinili za nas slušamo da treba da uvedemo sankcije. Srbi i građani Srbije se sećaju onoga što je bilo pre više od 20 godina. Ne možete da se pravite da je sve isto, morate da pokušate da razumete, da čujete, znamo da je to prošlost, ali bar nas saslušajte, čujte naše muke, nemojte svaki dan da nam ponavljate šta želite od nas, imamo mi svoj narod", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je razgovor sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem bio kratak.

"Ja sam u stanju da govorim o žrtvama koje su Srbi napravili drugima, a oni nisu u stanju da govore o svojim. Treba da zaboravimo najveće stradalno mesto na prostoru bivše Jugoslavije? Na koje su se zgražavali i nemački nacisti?", naveo je Vućić povodom medijske hajke Hrvata.