Vučić očekuje da će "mini Šengen" privući ceo region, na sastanak u Tirani stiže i Đukanović

Mini šengen
Izvor: Večernje novosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zadovoljan što će predsednik Crne Gore Milo Ðukanović učestvovati na samitu lidera Zapadnog Balkana u Tirani, na kojem će se razgovarati o inicijativi "mini- Šengen", prenosi Tanjug.

Vučić je, uoči puta u Tiranu, izrazio nadu da će ta inicijativa, u kojoj su za sada Srbija, Albanija i Severna Makedonija, biti šira i privući i druge zemlje regiona.

"Želim da verujem da u budućnosti postoji mogućnost da taj savez tri zemlje Srbije, Severne Makednije i Albanije, savez ne u političkom, već u ekonomskom i trgovinskom smislu, proširimo i daću sve od sebe da na to ukažem i predsedniku Crne Gore i drugim predstavnicima iz regiona", rekao je Vučić. 

Crna Gora je od početka inicijative, koja je potekla od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, bila uzdržana, uz bojazan da bi mogla da ugrozi evropske integracije regiona. 

Upitan da li to što šef diplomatije EU Đuzep Borel neće biti u Tirani govori da nisu svi u EU zadovoljni inicijativom, Vučić je rekao da ga to stvarno i ne zanima.

"Stvarno me ne zanima da li se sviđa ili ne, oni nas, kad imaju Evropski savet, ne pitaju da li se nama neka odluka dopada ili ne", rekao je Vučić.

On je naveo da je u EU video različite komentare, od veoma pozitivnih, budući da se "mini-Šengen" naslanja na Berlinski proces, do onih kojima se ne sviđa kada sarađuju narodi na Balkanu i uzmu stvar u svoje ruke.

"Ima onih kojima se ne sviđa kad nešto što su nam savetovali prihvatili i to sprovedemo u delo, ali ako nema nekog od njih u centralnoj stolici onda se njima ne dopada i nije to neka prevelika tajna", istakao je predsednik Srbije. 

Vučić je smatra da ta inicijativa može da poboljša život građana, jer će proizvodi biti konkurentniji, biće niži operativni troškovi za prevoznike robe, postojaće jedinstvenije tržište radne snage nego danas i biće neuporedivo bolje za svakoga u regionu.

"To će dopineti većem BDP-u, boljem životu naših građana. Da se pravdamo nekome u Evropi zbog toga, ne pada mi na pamet", zaključio je Vučić.