Vučić: Očekuju nas bitni sastanci, važno je razgovarati o aktuelnim temama

Vučić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku, nakon otvaranja Generalne debate Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, da je već juče i danas na marginama GS UN imao mnogo sastanaka sa gotovo svim evropskim liderima, kao i da ga tek čekaju susreti sa svima koji na bilo koji način mogu da utiču i po pitanju investicija, kao i u političkom smislu.

Vučić je u razgovoru sa novinarima naveo da da će jedan od susreta biti i sa izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

"Biće susreta i sa Lajčakom i sa svima sa kojima moramo da razgovaramo o situaciji na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić.

Naveo je da je do sada susreo nemačkog kancelara Olafa Šolca,kao i turskog predsednika Tajipa Erdogana sa kojim je razgovarao o regionalnim pitanjima i njegovoj skorijoj poseti Srbiji, a da je možda i najduži razgovor imao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Najavio je da očekuje sutra izuzetno važan razgovor sa potpredsednikom Kine Hang Žengom.

„Ovo je prilika, da iskoristite i mesto i vreme, da obavite mnogo posla koji biste morali u nekoliko meseci“, rekao je Vučić.

Vučić je primetio i da se i danas u Njujorku, na otvaranju Generalne debate GS UN, iz izlaganja generalnog sekretara Antonija Gutereša, predsendika SAD i Brazila, ali i drugih lidera, videlo i osetilo potpuno različito viđenje sveta.

„Po prvi put brazilski predsednik dobio je veći aplauz od američkog, što nikada nije bio slučaj. I Iz toga se vidi mala promena raspoloženja, kod dela azijskih i afričkih zemalja“, konstatovao je Vučić.

I iz toga je, kaže, jasno koliko je važno da se razgovara o najozbiljnijim temama, posebno u svetlu svih sukoba u svetu.

„Kada danas govorite o prisustvu ugljen-dioksida u vazduhu, to zvuči besmisleno, kada imamo u vidu broj mrtvih na dnevnom niovu. Tako da verujem da će se ova eskalacija problema i sukoba zaustaviti. U suportnom, biće sve teže posledice“, upozorio je Vučić.

Vučić je o izjavi EU po pitanju Kosova i Srbije, naveo da, ako se pažljivo čitaju izjave iz Evropske unije može se primetiti da nije isto prebacivanje odgovornosti na Srbiju i Kosovo i naveo da je EU prvo htela da ukaže na onog ko je kriv, ali da su onda iz devet zemalja članica EU tražili da se to ipak uravnoteži. 

"Ako pažljivo čitate, bila je namera da se ukaže na stranu koja je više kriva, ali onda su došli iz devet zemalja koji su tražili da se to uravnoteži, ali ipak nije isto što se vidi kada se čita pažljivije", kazao je Vučić.

Na pitanje zašto ne može da se ukaže samo na stranu koja je kriva i da se navede da je Srbija u prednosti, Vučić ističe da Srbija ne može da bude u prednosti jer su to zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova, i Srbiju smatraju krivom samo zato što postoji taj problem.

Komentarišući prisustvo kosovske predsednice Vjose Osmani u Njujorku, predsednik Srbije ukazuje da ona ne učestvuje u radu Generalne skupštine UN.

"Ne učestvuje ona u radu Generalne skupštine, ne može da sedne na mesto gde mi sedimo, ali je zovu i daju joj specijalnu kartu za prijeme sve one zemlje koje su priznale Kosovo, kako su radili i prošle, pretprošle godine, kako rade i godinama unazad", zaključio je Vučić.

Vučić je komentarisao i govor američkog predsednika Džozefa Bajdena, kao i izjave nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok da Nemačka uvek stoji iza povelje UN ,i kazao da će u svom govoru pokušati da ih podseti da to i nije baš tačno.

Prema njegovim rečima, iza povelje UN nisu stajali ni 1999. godine kada je NATO bombardovao SR Jugoslaviju, a to da ne stoje uvek iza Povelje UN pokazuje i to što ne poštuju Rezoluciju 12 44 Saveta bezbednosti UN.

Što se tiče Bajdenovog govora, kako kaže Vučić, američki predsednik je više vodio računa o Kini nego ranije, kao i da je interesantno da je ljudska prava i LGBT prava stavio nakon teritorijalnog integriteta i suvereniteta kao najvažnije stvari.

"Kako se toga ne setiše 2008. godine", upitao je Vučić.

Vučić je dodao da očekuje da mu i na sledećem sastanku na koji ga je pozvao visoki predstavnik EU za spoljnju politiku Đuzep Borelj "drže pridike" svi zato što Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

"Pažljivo ću da ih saslušam, reći ću im hvala, lepo ste mi održali predavanje, ali mi vodimo ovakvu politiku i dok mislim da možemo da izdržimo pridike, mi ćemo ovako, a kada shvatim da ne možemo, nećemo. Ali, evo uspevamo već godinu i sedam meseci. Naša politika je fer, odgovorna", kazao je Vučić.

Dodao je i da srpski narod zna kako je to suočiti se sa sankcijama i da je to glavni razlog takve srpske politike.

Odgovarajući ruskim novinarima na pitanje u vezi sankcija, Vučić je podsetio da je Srbija jedina zemlja koja nije uvela nikakve sankcije Rusij, i da se nada da ih neće ni uvoditi.

"Nadam se da neće biti sankcija, to mogu da vam kažem danas, ali sutra ili prekosutra ne znam da li ću moći ovo da kažem", naveo je Vučić.

Na pitanje u vezi sa sukobom u Ukrajini, Vučić je, takođe, ruskim novinarima kazao da Srbija poštuje teritorijalni integritet svih zemalja koje su u Ujedinjenim nacijama.