Vučić odlikovao komandanta Nacionalne garde Ohaja Džona Harisa

Vučić i Haris.jpg
Izvor: Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa komandantom Nacionalne garde Ohaja, general-majorom Džonom Harisom, kome je nakon sastanka uručio Orden srpske zastave drugog stepena za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i SAD.

"Izuzetna mi je čast i posebno zadovoljstvo da danas u ime Republike Srbije general-majoru Džonu Harisu, komandantu Nacionalne garde Ohaja i oficiru sa impresivnom vojničkom karijerom, koji se pokazao i dokazao kao iskreni prijatelj Srbije, dodelim jedno od najviših državnih odlikovanja. Na dužnosti komandanta, general Haris je svojim ličnim zalaganjem značajno doprineo jačanju partnerstva, prijateljstva i poverenja između naših oružanih snaga, što istovremeno pruža snažan podsticaj razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa sa SAD", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo i da Srbija visoko ceni pomoć Nacionalne garde Ohaja u razvoju baze Jug, kao i jačanju sajber bezbednosti Srbije, prenele su Novosti. 

On je podsetio da je Nacionalna garda Ohaja donirala medicinsku opremu tokom pandemije koronavirusa srpskim vojnim bolnicama.

"Želim da kažem i nešto što je bio moj utisak kada sam kao potpredsednik Vlade i ministar odbrane posetio Kraljevo potpuno drugim povodom. Odveli su me u školu gde su zajedno radili Amerikanci i Srbi, popravljali je, naši vojnici zajedno. Ja sam se pitao da li je ovo neka predstava, a onda sam se raspitao, i saznao sam da više od 20 dana rade zajedno i da se zajednički bore da naprave najbolje uslove za našu decu. Video sam američke vojnike kako rade najteže poslove kako bi naša deca imala najbolje uslove. Bio sam srećan da posle svega teškog i tragičnog što se desilo 1999. godine možemo da obnavljamo stara prijateljstva iz Prvog i Drugog svetskog rata", kazao je predsednik.

Vučić je istakao da je uveren kako će poseta generala Harisa Beogradu nastaviti da snaži prijateljstvo dveju zemalja.

"Nadam se da ćete nastaviti da ulažete trud u razvoj sve boljih odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. Hvala vam generale Haris, i čestitam vam", rekao je predsednik.

General Haris je zahvalio predsedniku i predstavnicima Vojske Srbije.

"Ovo je zaista velika čast, i duboko sam počastvovan što sam ga lično od vas primio, od čoveka koji je neumorno radio kako bi svet bio bolje mesto. Nastavićemo da radimo za našu decu, i decu naše dece", zaključio je Haris.