Vučić: Oluja je težak zločin i najveće etničko čišćenje jednog naroda, nakon drugog svetskog rata

Obeležavanje godišnjice Oluje u Novom Sadu - Aleksandar Vučić
Izvor: Print Screen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras na Državnoj ceremoniji povodom Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u akciji "Oluja" da u Srbiji godinama kao da nije bilo svedoka stradanja našeg naroda.

Vučić je obraćajući se okupljenima na Trgu slobode u Novom Sadu rekao da su dva razloga okupljanja na godišnjicu pogroma nad Srbima u Hrvatskoj.

"Dva su razloga zbog kojih smo danas ovde. Prvi je tuga, zbog ubijene dece, žena, straca, 250.000 prognanih. Drugi je da bi se ta svedočenja čula. Godinama u Srbiji kao da nije bilo svedoka i nikoga ko bi ispričao kako su obični ljudi, civili ubijani, kako su im kuće pljačkane i paljene. Kako su ih, dok su u traktorskim kolonama napuštali Hrvatsku, napuštali svoja ognjišta, pljuvali i udarali, kamenovali... Nikoga da kaže da su bombardovali te kolone, ubijajući decu i starce, malenu braću i sestre. Time smo ih pravdali i ponavljali zločin, time smo ravnodušnost prooglasili za vladajuću ideologiju", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije podsetio je da se devetu godinu zaredom na ovakav način obeležava stradanje Srba u "Oluji".

"To je bio težak zločin i najveće etničko čišćenje posle drugog svetskog rata jednog naroda", naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da je narodu nametnut osećaj krivice zbog 18 godina zanemarivanja sećanja na srpsko stradanje.

"Radili smo to gotovo čitavo punoletstvo, 18 godina i nije nam bilo bolje od toga. Natovarili smo sopstvenom narodu večni osećaj krivice, oravdali smo svaki zločin. Čak su nam i menjali ime, nazivali nas 'hrvatskim Srbima', 'bosanskim Srbima', 'kosovskim Srbima', a mi smo samo Srbi i razlike među nama nema. To što živimo u različitim državama, ne znači da pripadamo različitim narodima", poručio je predsednik Srbije.

Vučić je dodao i da Srbi mi hoće mir po svaku cenu.

"Hoćemo da nikome ne bude ugrožen život, da čuvamo i druge kao i oni nas. Poslednih nekoliko dana bilo mi je najteže u prethodnih nekoliko godina. Doterali su nas do ivice, kada sam morao da kažem da mi više nemamo kud. Kad je tako, onda ćemo čuvati i braniti naš narod, a vi gledajte možete li sa nama", rekao je Vučić.

On je to opisao citirajući Vladimira Iljiča Lenjina:

"Postoje decenije u koja se ništa ne desi, a ima i nedelja u kojima se dese decenije".

Predsednik je podsetio i na nedavnu krizu koju je kosovski premijer Aljbin Kurti izazvao na Kosovu, te rekao da je svetskim liderima tada rekao da "mi više nemamo kud".

"Zloupotrebljavajući situaciju u Ukrajini, zajedno su se mnogi okrenuli protiv Srba, ali  Srbija više nije ista. Naša zemlja se više ne plaši. Čuvaćemo Srbiju, a na njihovu histeriju laži i pretnji odgovaraćemo pozivanjem na mir", poručio je Vučić.

On je podsetio na sraman odnos prema Krajišnicima od strane vlasti 1995. godine, ali dodaje da nikada nećemo zaboraviti patnju krajiškog čoveka.

Vučić je dodao da Srbi više nemaju kud i da će čuvati svoju Srbiju.

"Odbranićemo je i pobedićemo. Mogu da tuku koliko hoće, ali mi više nemamo kud. Odbranićemo je i pobedićemo i nemojte da nam pretite više. Oguglali smo na vaše pretnje. Danas smo ovde da pokažemo da Srbija više nije šaka zobi i da nema nameru da savija glavu i da im potvrdimo da zabranjeni grad 'Jasenovac' i 'Oluja', nisu mit, već činjenice sa kojima živimo", rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija neće ćutati i "praviti se mrtva" kada neko pokuša da ubija i proteruje njene ljude.

"Godinama šaljemo poruku da više neće biti 'Oluja' i danas to ponovo činimo. Oluja je ranila srpski narod, teško je ranila, ali je Srbija dobila mnogo dobrih ljudi, od kojih su mnogi ovde među nama. Mi ćemo uvek da prihvatimo i pokajemo se za zločine koje su neki učinili u naše ime, ali nikada više nećemo da ćutimo i da se stidimo zločina koji je učinjen protiv našeg naroda", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da Srbiji ne smeta kada Hrvati slave "Oluju".

"Ali nam smeta što nam brane da se sećamo. Oluja je ranila naš narod, ali su Srbija i RS dobile mnogo divnih ljudi. Uvek ćemo da prihvatimo i pokajamo se za zločine koji su neki naši počinili, ali nikada više nećemo da ćutimo i da se stidimo zločina počinjenih nad našim narodom. Poverenje je važno, ta reč je postala poštapalica obično nemuštih političara. Znam da nam je razgovor važan. Moramo da gledamo u budućnost zajedno. Nama čak i ne smeta kada svetkuju, nama samo smeta kada nam brane da tugujemo. Samo nemojte da nam branite da se sećamo, pustite nas da živimo sa svojim jadom, bolom i čemerom. Ne očekujte od Srba da se odreknu svojih mrtvih, pretekli smo i Jasenovac i Oluju, a vidite i večeras u Novom Sadu, ponovo smo ustali. Neka je slava svim žrtvama. Neka živi Srbija i Republika Srpska", rekao je Vučić.