Vučić: Podneli su zahtev za prijem takozvanog Kosova u Savet Evrope

Aleksandar Vučić
Izvor: printskrin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je Kosovo podnelo zahtev za učlanjenje u Savet Evrope, čime je prekršen Vašingtonski sporazum, prenosi B92.

Vučić je tokom obilaska Sajma automobila kazao da je na Srbiji da odgovori i najavio da će sutra biti održana Sednica za nacionalnu bezbednost.

"Želim da vas obavestim da je pre pet minuta Donika Gervala podnela zvaničan zahtev za ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope i time je Priština pokazala da je srušila još jedan sporazum, Vašingtonski. Brutalno su ga pogazili. Na nama je da ne uđemo u mržnju sukoba, već da na racionalan način pružimo odgovor. Sutra je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost", kazao je Vučić.

Kako je dodao, jasno je da ključne zapadne zemlje vode ovu igru, preneo je B92.

"Mi smo mala slobodarska zemlja koja brani svoj suverenitet, pokušaćemo da im se na miran i diplomatski način suprotstavimo", rekao je on i dodao da je život borba, te da nema povlačenja i predaje pred ucenama i ultimatumima.

Vučić je rekao "da je naše da čuvamo svoju zemlju, a da će se od Beorgada tražiti da prizna nezavisnost tzv. Kosova". Kako je ukazao, Priština ima 67 do 70 odsto podrške u Savetu Evrope, ako bi glasali za članstvo, a dodao je i da Priština neće stati samo na zahtevu za članstvo u Savetu Evrope.

"Tzv. Kosovo je dobilo podršku SAD za ulazak u Partnerstvo za mir. Sve to njima ne vredi previše ukoliko ne dobiju od Srbije zeleno svetlo. Ovim su nam svi oni koji su nam pričali o poštovanju međunarodnog prava pokazali da nikakve vrednosti i principe ne poštuju", zaključio je on.

Prema njegovim rečima, to će imati dodatne probleme u regionu.

"Ovo ima dodatni efekat na odnose u regionu. Kome je to potrebno i ko je Prištinu nagovorio da podnese ovu inicijativu, naš odgovor mora da bude pametan i mudar, da sačuvamo stabilnost. Pitam što su nas zvali u Vašington kada su pogazili Vašingtonski sporazum prvom prilikom, oni hoće da priznamo kosovsku nezavisnost, mi to nećemo", rekao je on.