Vučić položio venac na Spomenik junacima sa Košara: Borci koji su Srbiju voleli više od sebe

Aleksandar Vučić
Izvor: Printskrin Tv Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac na Spomenik junacima sa Košara u Beogradu, koji su pre 23 godine branili državnu granicu i sprečili kopnenu invaziju terorističke OVК iz Albanije na teritoriju Srbije, prenosi RTV.

Predsednik je, kako navodi Tanjug, venac položio uz intoniranje himne orkestra Garde, a zatim i pozdravio veterane bitke na Кošarama.

Vučić je tom prilikom rekao da naša deca danas za razliku od ranijih godina mnogo više znaju o Košarima.

Sloboda Srbije, kako je poručio predsednik, bila je i ostaće najveća vrednost za koju se borimo.
Vučić je istakao da se danas posle mnogo godina bar govori o bici na Košarama i seća dela stradalih.

“Hvala na svemu što ste za našu Srbiju učinili. I danas deca u Srbiji za razliku od nekog perioda ranije znaju za Košare, šta znači čuvati, braniti, štititi svoju zemlju. Čini se da bolje nego mi razumeju koliko je važno voleti svoju zemlju. Hvala što ste zemlju voleli više od sebe. Srbija to ne može i neće da zaboravi”, naglasio je on.

Predstavnik veterana zahvalio je predsedniku što ih uvažava, ali je dodao da Vučić trenutno vodi težu borbu nego što su oni vodili.

"Nije baš tako. Ja sam u odelu, mnogo je teže bilo vama. Tamo se glava gubila. Ovo danas je strateški, ne lako za nas, i to ljudi ne mogu uvek da prepoznaju, ali biće nam mnogo teško i teže. Proćiće juni, juli, i avgust, a onda dolaze zimski meseci. Plašim se jer u toj jednačini imamo mnogo nepoznatih. Trudim se da sa saradnicima sve analiziram", rekao je Vučić.

On je kazao da ne postoji niko koga lično ne poznaje, a da je važan na globalnoj političkoj sceni, da veoma ne brine zbog toga kako stvari mogu da se okončaju u Ukrajini, posebno kakve sve efekte mogu biti na nas i ceo svet.

"Naravno videli ste da je najlakša meta Srbija, mnogima. Na ovom manjem nivou, u uslovima mnogo većeg komoditeta i konformiteta o kojima ste mogli samo da sanjate da imate, borimo se da sačuvamo Srbiju. Imamo drugačije viđenje koje nije dnevni ili moj hir, već tako misle građani Srbije“, naglasio je predsednik.

Vučić je rekao da smatra da Srbija ima fer pristup prema našim zapadnim i istočnom partnerima, da i jednima i drugima kažemo šta mislimo.

„Ponekad se nasmejem, kada svakog dana govore „kraj je sedenja na dve stolice“ i slično. Ti koji to kažu nisu razumeli kada sto puta kažete da imamo svoju politiku, da smo doneli odluku da to bude naša politika, i da to nije da jednog dana sedimo na jednoj stolici, sutra na drugoj. Hrabro govorimo sve u lice. Da li će biti lako zdržati, neće“, dodao je on.

Drugi veteran sa Košara rekao je da mnogi kažu da se Srbija ne može slomiti iznutra, pa će je slomiti preko Ukrajine, a Vučić je ukazao da je juče imao sastanak sa šefom austrijske diplomatie, pre par dana sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcme, i da stižu šefovi diplomatije Italije i Turske.

"Za nas je važno da gledamo da zemlja ide napred. Ponosan sam što smo uspeli da gradimo ono što smo započeli, da nismo ni od čega odustali. Brinem mnogo za zimu, nafta je ponovo skočila, kao i struja, teška zima za sve nas je pred nama. Da imamo malo više odgovornosti u pojedinim državnim organima ne bi bilo na odmet“, rekao je on.

Vučić je zamolio okupljene veterane da prenesu iskrene pozdrave porodicama palih boraca i njihovim porodicama zbog svega što su pretrpele i učinile za našu zemlju i naš narod.

Polaganju venca prisustvovala je i ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić.

Spomenik junacima sa Кošara postavljen je 2020. godine u parku u neposrednoj blizini КBC "Dr Dragiša Mišović".

Na postamentu su uklesana imena 108 vojnika, podoficira, oficira, rezervista i dobrovoljaca koji su stradali 1999. godine na karauli Кošare.

Bitka na Košarama je jedne od najtežih u novijoj istoriji, u kojoj je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije poginulo braneći državnu granicu od albanskih snaga.

Vođena je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine. Ta bitka zajedno sa onom na Paštriku, koja je usledila nakon 78 dana, zaustavila je NATO pohod na SRJ, ali i prodor albanskih snaga.

Za taj veliki uspeh, zaslužni su obični vojnici, borci i starešine taktičkih jedinica. Na Košarama je stradao 21 oficir i podoficir, 50 mladića na odsluženju vojnog roka, 13 vojnih obveznika i 24 dobrovoljaca.

Ranjeno ih je 256 i svi su oni danas ratni i vojni invalidi. Oko 1.500 pripadnika vojske Savezne Republike Jugoslavije suprotstavilo se nadmoćnijoj formaciji terorističke vojske Kosova, koja je bila pod komandom NATO oficira, a u njihovom prvom ešalonu bile su dve brigade od 6.000 ljudi.

Drugi ešalon činila je "atlantska brigada" dobrovoljaca iz zapadnih zemalja, a rezervu zelene beretke, marinci i pripadnici Legije stranca. Imali su, između ostalog, helikoptere "apače", oklopni bataljon, artiljerijsku raktetnu diviziju, bacače raketa.