Vučić: Poslanici opozicije napravili cirkus danas u parlamentu i naneli ogromnu štetu Srbiji

Skupština Srbije
Izvor: RTS/printskrin

Na sednici Skupštine Srbije o Kosovu došlo je do incidenta kada su poslanici opozicije prekinuli zasedanje i kada je došlo do koškanja sa poslanicima vladajuće koalicije.

Opozicija je incident napravila u trenutku dok je predsednik Srbije čitao imena "heroja sa Kosova".

Oni su tokom obraćanja predsednika Vučića ustali sa svojih mesta i razvili transparente "Ne kapitulaciji", "Ne ultimatumu", a pojedini su u rukama držali Poslovnik parlamenta.

Skandirali su "ne damo Kosovo" i upućivali predsedniku Srbije poruke da treba da podnese ostavku. U jednom trenutku opozicioni poslanici krenuli su prema mestu gde Vučić sedi, a u tome su ih sprečili poslanici vladajuće koalicije. Situacija je bila na ivici fizičkog sukoba.

Vučić je sve vreme odgovarao predstavnicima opozicije, poručivši im da su oni "prodali" Kosovo, a da ga aktuelna vlast "vraća".

Predsednik Srbije je dodao da su poslanici opozicije "napravili cirkus" danas u parlamentu i naneli ogromnu štetu Srbiji.

"Odbranićemo i Kosovo i Srbiju od vas", poručio je Vučić poslanicima opzicije.

Vučić je istakao da su građani mogli da vide huligansko ponašanje i dodao da su ti koji se predstavljaju kao patriote i državni elementi u stvari uvek bili antidržavni elementi.

"Dali su 35 naših svetinja i sve smo ih obnovili, koje su srušili sa albanskim separatistima. Nisu se nadali tome da nećemo da priznamo Kosovo u UN, rekao sam da nećemo dati da Kosovo uđe u UN. Tome se oni jedino nadaju, da priznamo, jer ih jedino zanima. Mi smo pokazali da smo spremni da saslušamo, a oni da nisu spremni da saslušaju", poručio je Vučić.

Na povike „izdaja“, uzvrato je da je apsolutno saglasan:

"Vi ste počinili najveću izdaju, a to Srbija više nikad neće da dopust."

Primetio je da je najveći aplauz opozicije usledio na spominjanje Vojslava Koštunice, čiju je odluku o pomilovanju Kurtija pročitao:

„Evo je odluka, od 7.12.2001, da se Aljbin Kurti oslobađa daljeg krivičnog gonjeja. To su junaci. Jel vi to meni o izdaji pričate? Sram vas bilo“, reko je Vučić.

Vučić je pročitao "neka imena od 1.800 terorista koje je kako je naveo vlast DOS pustila na slobodu".

"Kosovo je srce Srbije, saglasan sam sa tim, samo ne znam što ste ga prodali i predali", upitao je predsednik.

Predsednik je dodao da "na sreću takve kukavice ne vode Srbiju".

Predsednik parlamenta Vladimir Orlić zamolio je poslanike opozicije da se smire, i upitao ih da li tako čuvaju nešto, rasturanjem skupštine.
Posle nekoliko minuta, poslanici su se vratili u klupe.

"Krenuli ste da prebijete, da linčujete predsednika", konstatovao je Orlić.