Vučić: Potez Prištine nije iznenađenje, a Kvinti ličimo na idiote

Aleksandar Vučić
Izvor: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da odluka Prištine da ne dozvoli Srbima sa Kosovu da glasaju na referendum nije iznenađenje, s obzirom na konstantno maltretiranje Srba, ističući da je dublji problem Kvinta, pet zemalja, kojima, primećuje, ličimo na idiote, budući da za Prištinu nema nikakvih sankcija.

“Nedozvoljavanje glasanja u srpskim srdinama na KiM nije iznenađenje imajući u vidu sve što Kurti i njegova vlada rade - maltretiranje, šikaniranje Srba, slanje specijalnih jedinica, pravljenje puntkova na 15 kilometara, šikaniranje u svim enklavma… Ali, mislim da su Srbi jasno rekli šta žele i danas pokazali da je glas Srba sa KiM glas ‘da’, glas za Srbiju, a ne za Kurtija”, rekao je Vučić, komentarišući odluku Prištine.

On je, međutim, istakao da je problem dublji, a to je, kaže, činjenica da neki u Kvinti, koju čine SAD, Velika Britanija, Nemačka, Italija i Francuska, valjda misle ili im ličimo na idiote.

“Kada to kažem, mislim u pravom smislu te reči, jer oni su u stanju da pozovu Albance na poštovanje prava, demokratije, da se dozvoli Srbima glasanje, ali ako Priština ne dozvoli, nećete čuti ni reč protesta, a kamoli akciju i sankcije”, rekao je Vučić.

On je ukazao i na to da bi, da je nešto slično uradio Milorad Dodik ili Beograd, prema bilo kome na koji način, odavno usledile sankcije, a mi označeni kao “loši momci”.

“Hvala im. Videli smo njihovu zabrinutost. Sve najbolje im želimo, a ovo će svakako imati dalekosežne posledice, mada ne moraju oni sve da znaju, ni sve da čuju”, poručio je Vučić.

Predsednik je istakao i da je Beograd uz svoj narod na Kosovu i sa njim će donositi sve odluke i u budućnosti.

Vučić: Glas za nezavisno pravosuđe i samostalno tužilastvo

Vučić je, nakon što je obavio svoju građansku dužnost i izjasnio se na referendumu o promenama Ustava u oblasti pravosuđa, izjavio da se nada da će građani danas glasati za napredak demokratije i vladavine prava u zemlji.

"Da će glasati za suštinski, istinski nezavisno pravosuđe, samostalno tužzilaštvo", rekao je Vučić novinarima nakon glasanja.

Dodao je da ćemo time svi na najbolji način pokazati da osim izgradnje zemlje, i napretka u infrastrukturi, možemo da poboljšavamo društvo praveći još bolji ambijent za investitore, kojima je pravna država ključni faktor kada donose odluku gde da ulažu svoj novac.

"I zato hvala svima koji danas izađu na referendum", rekao je Vučić, koji je svoje pravo iskoristio na biračkom mestu na Novom Beogradu.