Vučić predao Stoltenbergu osam dokumenata o Kurtijevom teroru nad Srbima na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predao je generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu na sastanku u Briselu, u četvrtak, osam dokumenata u kojima je data hronologija terora koji trpe Srbi na Kosovu od kada je Aljbin Kurti došao na vlast u Prištini i detaljni podaci o čak 383 etnički motivisana napada, u kojima su meta 15 puta bila deca, prenose Novosti. 

Samo u prvoj polovini ove godine, bilo je više incidenata nego što ih je u proseku evidentirano pre dolaska Kurtija na mesto premijera.

U nekoliko dokumenata, koje je šef države u Briselu uručio Stoltenbergu, a u koje su Novosti imale uvid, detaljno su hronološki opisana maltretiranja, zastrašivanja i hapšenja Srba, kao i akcija nasilnog nametanja gradonačelnika na severu, koje je dovelo do tenzija.

U fascikli koja je predata u ruke generalnom sekretaru NATO-a, nalazi se osam dokumenata: Hronologija Kurtijevog terora na Kosovu, Spisak Srba koje su Kurtijeve snage upucale tokom 2023, Izveštaj o napadu na dvoje dece u Žitkovcu, Spisak Srba koji su neosnovano uhapšeni od Kurtijevog dolaska na vlast, Etnički motivisani napadi, Prištinske mere protiv zdravstva, Napadi na vernike i objekte SPC od 2021. do 2023 i Etnički motivisani napadi na srpsku decu.

"Brat i sestra Dara i Kristijan napadnuti su i pretučeni dok su vozili kvad i išli u vikendicu. Kristijana su udarali nogama po telu, oborili na zemlju i držali ga u klečećem stavu. Majka je sina zatekla kako ga na kolenima drže na zemlji, a ćerku bosu koja je od stresa i straha više puta kolabirala", navodi se u izveštaju u kom je detaljno opisan napad specijalaca ROSU na srpsku decu u Žitkovcu, koju su kosovske snage zaustavile i maltretirale samo zato što su ispod kacige imali potkape.

U delu izveštaja srpske delegacije podvučeno je i da od jeseni 2022. godine ROSU počinje da uspostavlja trajno prisustvo na severu Kosova, kroz izgradnju baza i ilegalnih kontrolnih punktova. Od početka godine registrovano je 11 posebnih akcija ROSU koje se mogu definisati kao upadi na sever Kosova, dok ih je od 2021. bilo 24. Dokumenti sadrže i informacije o tome kako je Priština, uprkos protivljenju Srba, u kontejnerima sprovela nelegitimne izbore u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom.

"ROSU jedinice odlazak na veliki narodni miting "Srbija nade" iskoristile su kako bi nasilno okupirale preostale zgrade opština na severu pokrajine, a prilikom razbijanja mirnog skupa, koristile su suzavac, šok-bombe, vatreno oružje. U Zvečanu, ROSU eskalira situaciju otmicom nekoliko Srba, što dovodi do izbijanja nereda u kojima je povređeno 26 pripadnika Kfora i više od 50 civila. Srbi se naknadno proglašavaju za uhapšene, od kojih jednog brutalno prebijaju, nanoseći mu teške telesne povrede", navodi se u izveštaju.

Kroz spisak Srba na koje su pripadnici kosovke policije pucali, Stoltenberg je, između ostalog, upoznat i sa napadom na braću Stefana (11) i Miloša (21) Stojanovića iz Gotovuše kod Štrpca, na Badnji dan, kao i s činjenicom da je njihov napadač, pripadnik KBS Azem Kurtaj, optužen samo za opšte izazivanje opasnosti i da je pušten u kućni pritvor.