Vučić: Raste podrška "Otvorenom Balkanu"

Aleksandar Vučić
Izvor: Tanjug/Tara Radovanović

Za napredak su potrebni mir, stabilnost, otvorene granice i pogled u budućnost, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da naravno postoje oni kojima nije pravo što postoji „Otvoreni Balkan“, prenosi Tanjug.

„Da li „Otvoreni Balkan“ ima budućnost - siguran sam da ima. Ne možete zaustaviti narode koji žele nesmetano da sarađuju, koji se bore za sve principe na kojima počiva EU kao što je slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i ljudi“, objasnio je Vučić za TV Pink. 

Vučić je upitao kome bi smetalo da nema granica između Beograda i Skoplja, Beograda i Tirane, odnosno Tirane i Skoplja.

„Mislim da je to veoma važno i da ne postoji neko ko bi mogao na bilo koji način da nam pokaže i ukaže na to zašto bi to bilo loše. Postoje oni koji nisu saglasni i misle drugačije, kao i oni koji nisu sigurni da mogu da upravljaju tim procesima, jer mi upravljamo sami, šta da im radim. Mi ćemo nastaviti“, podvukao je predsednik Vučić.

Vučić je istakao da razume razloge, jer su velike sile od sticanja nezavisnosti Srbije 1878. pokušavale na svake načine da drže sve pod kontrolom na Balkanu, da Srbiju "obuzdavaju i snaže sve druge".

„To nije od juče. Zato je za nas strahovito važno da nastavimo da čuvamo mir i snažimo Srbiju, da razumemo da takvi interesi postoje i danas. Zašto bi neko drugi želeo toliko snažnu Sbriju“, naglasio je Vučić.

Podsetio je da je javni dug Crne Gore pre sedam godina bio 52 odsto, u Srbije 79 odsto, a danas je 58 odsto u Srbiji, a u Crnoj Gori preko 100, dok je u BiH i Severnoj Makedoniji slično pomeranje u korist Srbije.

Srbija u protekle tri godine privlači 63 odsto stranih investicija u odnosu na sve ostale na Zapadnom Balkanu.

„To su neverovatne promene. To je velika prednost koju smo uspostavili, a postoje velike sile kojima to ne odgovara. Pokušavaće da dižu druge, a Srbiju da spuštaju. Doživljajaju da Srbija želi da dominira projektom „Otvoreni Balkan“, a to je naš pokušaj da svi koji se priključe imaju korist. Razumljivo da ne nailazi na oduševljenje“, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je važno da su „Otvoreni Balkan“ podržale Sjedinjene Američke Države, Višegradska grupa, kao i šef danske diplomatije, da podrška ovoj inicijativi raste, te dodao da veruje da će ova inicijativa podršku dobiti i od drugih važnim međunarodnih činilaca.