Vučić: Razgovarao sam sa Putinom i o situaciji na KiM i odnosima u regionu

Putin i Vučić u Sočiju.jpg
Izvor: Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao je, nakon sastanka sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, da je jedna od tema razgovora bila Kosovo i Metohija, ali i situacija u regionu i spoljni uticaji na Srbiju, prenosi Pink.

"Razgovarali smo o situaciji na Kosovu i Metohiji, nepostojanju želje kod Albanaca za realnim dijalogom, ali i odnosima u regionu. Rusija će podržavati Srbiju kad je reč o Kosovu i Metohiji. Putin je imao 90 pitanja za mene iz različitih oblasti, a ja 10, razgovarali smo o situaciji u regionu i svim pritiscima kojima smo istureni", rekao je Vučić.

Kako je Vučić dodao, ta tema je pažljivo razmotrena, ali je razgovarano i o saradnji u izgradnji železnica i Beovoz liniji koje su od velikog značaja.

"Razgovarali smo o radiofarmaciji, o vojno-tehničkoj saradnji", rekao je predsednik Srbije

Vučić je napomenuo da je zamolio Putina da se ubrza realizacija određenih dogovora, posebno dopremanje tzv. korneta (lansirne rampe) u Srbiju.

"Razgovor je bio odličan, s obzirom na to da je u Rusiji težak dan zbog tragedije u rudniku. U jednom takvom danu, našao je vremena za Srbiju. Svaka mu čast na tome", rekao je Vučić. 

Prema njegovim rečima, razgovor je bio detaljan i temeljan, Kako je rekao, razgovarali su i o železnicama, BG vozu i njegovoj komplementarnoj izgradnji sa metroom, kao i o radio farmaciji i o vojno-tehničkoj saradnji. 

Zamolio je Putina, dodaje, da se ubrza realizacija određenih dogovora, posebno dopremanje tzv. korneta (lansirne rampe) u Srbiju.

"Rekao sam da ne žalimo i ne kukamo kada naše komšije dobijaju naoružanje na poklon i kupuju najmodernije avione. To je njihov posao i čestitamo im, ali naš posao je da ne smemo da budemo slabi i džak za udaranje. Moramo da budemo veoma, veoma snažni", kazao je Vučić.

Glavna tema sastanka bila je cena gasa, ali i situacija na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim rečima, Srbija će Rusiji u narednih šest meseci plaćati gas po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara i nema poskupljenja.

Predsednik je izjavio da je ovaj sastanak bio jedan od najdužih, da je trajao dobrih tri sata, a da su se sagovornici dobro razumeli u vezi sa cenom gasa i njegovom količinom.

"Postigli smo nešto što smo pokušali, a Putin je pokazao prijateljstvo prema Srbiji. U narednih 6 meseci imaćemo cenu gasa od 270 dolara po kubnom metru, kao i povećanje količine gasa i fleksibilnost za koju sam posebno molio", dodao je Vučić.

Bajatović je, kaže Vučić, skakao od sreće, a Putin je pred predsednikom Srbije zvao sve redom kako bi se rezultati postigli što pre.

"Putin mi je rekao: 'Aleksandre, rešenje će biti dobro'. A i posle 6 meseci, čini mi se da ćemo imati izuzetnu cenu i povećanje obima, ali i fleksibilnost",  kazao je Vučić i  dodao da se na ovaj način štedi više od 300 miliona evra, što je, kaže, jedan nacionalni stadion, a dobili smo i sigurnost za snabdevanje.

Ističe da Srbija neće imati problema sa gasom. 

Energetska bezbednost bila je jedna od tema i procenat je da Evropi nedostaje 70 milijardi kubnih metara gasa, ali Srbija neće imati problema sa grejanjem i sveukupnim snabdevanjem.

Vučić je otkrio da je cenu gasa predložio on, a da ju je Putin prihvatio.

"Bio je više nego fer! Kapa dole i veliko hvala. Ja sam već rekao da, da sam na njegovom mestu, ne znam da li bih prihvatio ovakav predlog. Za gušu smo se hvatali od nervoze, a sada je sve drugačije", naveo je Vučić i dodao da je bilo reči i o kulturi, saradnji pozorišta, boksu, ruskim stručnjacima u ovoj oblasti u Srbiji.

Vučić se još jednom zahvalio Putinu zbog odlične cene gasa.

"To je velika stvar za Srbiju, hvala mu na tome. Pokazao je da smo pravi prijatelji. Uvek možemo da računamo na prijatelje, ali moramo da se ponašamo odgovorno i ozbiljno" , dodao je Vučić.