Vučić: Razgovori u Berlinu neće biti laki, imam tremu

Aleksandar Vučić
Izvor: Printskrin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ima tremu pred sutrašnji sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem kao i da ne očekuje lak razgovor, prenosi RTV.

Vučić sutra putuje u Berlin gde će se sastati sa kancelarom Šolcem, a na pitanje novinara šta očekuje od sutrašnjeg sastanka rekao je da ima tremu i da se plaši tog razgovora.

"To znači da ću, ako ništa, na veoma odgovoran način nastupati. Svakako ne očekujem lak razgovor", podvukao je Vučić u izjavi novinarima u Aleksandrupolisu.

Šolc je u Berlin pozvao Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, sa kojima će obaviti odvojene razgovore.

Razgovorima će, kako je najavljeno u kabinetu kancelara, prisustvovati i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, preneo je Tanjug.

Odgovor onima koji se zalažu se za uvođenje sankcija Rusiji: Dobro je imati politički stav, ali trebalo pre izbora

Predsednik Vučić izjavio je danas da nema ništa protiv političkog stava drugih i da je bolje imati politički stav nego nemati nikakav, ništa ne raditi i samo kritikovati, ali i da nije fer što stav o pitanju sankcija Rusiji nisu iznosili u predizbornoj kampanji, već ga iznose sada.

Vučić je tako u Aleksandrupolisu odgovorio novinarima na pitanje kako tumači to što se neki proteklih mesec dana nisu izjašnjavali po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, a danas su "mnogo glasniji i zalažu se za uvođenje sankcija".

"Mislim da je okej da neko ima svoj stav, nije fer što taj stav nisu imali pre mesec i po dana i pre mesec dana, u predvečerje izborne tišine, zašto ljude nisu obavestili o tom stavu, jer nažalost izgleda da smo samo mi bili odgovorni i da samo ja nisam lagao narod", rekao je Vučić i nastavio:

"Nisam izlazio sa junačkim pričama, nisam se zaklinjao u nešto nikada i nikada, kao što nisam ni govorio da hoćemo da bih dobijao zapadnu podršku već sam govorio ono što realno mislim, ono što je interes Srbije i rukovodio se njenim interesom".

Vučić je istakao da se istina, poštenje i odgovornost u politici uvek na kraju više isplate nego bilo kakvi trikovi, manipulacije i kalkulacije koje, dodao je, na kraju uvek izađu na videlo.

"Ovo su obične kalkulacije, to što su neki radili na kraju ljudi to vide i umeju da prepoznaju", dodao je Vučić.

Ponosan što će Srbija moći i dalje da vodi nezavisnu politiku

Predsednik Vučić rekao je da je ponosan što će Srbija moći da nastavi i u budućnosti da vodi nezavisnu politiku i najavio da će to biti jedna od stvari na kojoj će insistirati kod onih koji će ga naslediti.

Vučić je na pitanje novinara povodom pisanja "Jutarnjeg lista" u tekstu pod naslovom "Vučić sateran u ćošak", rekao da je interesantno da njima nije važno sve što se dešava u Srbiji, već govore samo o Vučiću kao da im je on "noćna mora".

"Ne mogu da razumeju da je politika izbor, a sa lakoćom bih mogao da izaberem njihovu stranu. I bio bih hvaljen mnogo više nego svi oni. Ali ovo je izbor Srbije, da vodimo nezavisnu politiku, da budemo svoj na svome, da ne odlučuju druge zemlje kakvu ćemo politiku da vodimo, da vodimo politiku u interesu naših građana, ne u interesu velikih sila. Ne razumeju da je to naš izbor, ne Brisela, Vašingtona ili Moskve. U tome se razlikujemo", poručio je on.

Kazao je da je ponosan da će Srbija tu politiku moći da nastavi i u budućnosti.

"To bi trebalo da bude jedna od stvari na kojima ću insistirati kod mojih političkih naslednika. To nije nikakav ugao, već najlepši deo terena sa kojeg imate najlepši pogled, koji pripada suverenim slobodarskim zemljama", naglasio je Vučić.