Vučić s patrijarhom Porfirijem: Suočavamo se sa neviđenom histerijom, diplomatija ne postoji

Aleksandar Vučić i patrijarh Porfirije
Izvor: printskrin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas patrijarha srpskog Porfirija i episkope Srpske pravoslavne crkve, prenosi B92.

Crkveni velikodostojnici su se okupili na redovnom ovogodišnjem arhijerejskom Saboru SPC.

"Vaša svetosti, vi koji stolujete na mestu Svetog Save, želim da Vam zahvalim na pažnji koju poklanjate srpskom narodu. Danas, više nego ikad nam je potreban samo mir, ne samo od nas nego za celo čovečanstvo", poručio je predsednik.

On je rekao da zbog svoje pozicije bolje nego ikad vidi da se Srbija nalazi u težoj situaciji nego pre šest meseci i da su se "zbiljno gradonosni oblaci nadvili nad Srbijom".

On je naglasio da je izjavom Putina o izjednačavanju Ukrajine i Kosova i Metohije Zapad ubrzao ceo proces oko KiM kako bi “izbili” taj argument ruskom predsedniku iz ruku.

"Razgovarao sam sa mnogim državnicima, i svi najavljuju još težu situaciju u svetu nego pre Drugog svetskog rata. Mi radimo sve što možemo da se pripremimo za takav scenario. Imamo dovoljno struje i gasa.Pritisci će biti sve žešći, posebno kad je Putin rekao kako temelji svoju operaciju u Ukrajini", rekao je Vučić i dodao da su lideri Zapada to iskoristili za jači pritisak.

Dodao je da će biti sve teže sačuvati naše interese jer će pritisci biti najžešći.

"Od dana kada je predsednik Rusije rekao na čemu zasniva svoj upad u Ukrajinu u formalno- pravnom i političkom smislu, od tog trenutka sve zapadne sile rade na tome da se ubrzano reši kosovsko-metohijski čvor, sa ciljem da bi izbili argument iz ruke predsedniku Rusije. Naravno, Rusi su pronašli njihove greške iz prošlosti i to koriste za svoje potrebe, logično ponašanj, za nas je to sve samo dodatni teret i dodatna muka", rekao je Vučić.

Kako dodaje nikad nije video ovoliki pritisak na jednu zemlju.

"Mi smo jedina zemlja u Evropi koja u ovom trenutku nije uvela sankcije Rusiji i zbog toga smo pod ogromnim pritiskom, to nam pravi probleme, ti problemi nisu mali i biće sve veći", rekao je Vučić.

Dodao je da nikada nije video toliki pritisak. 

"Ja ovo u životu nisam video, niti sanjao da ću doživeti. Nikada nisam video ovakav pritisak, suočavamo se sa histerijom i sa time da niko nikoga ne želi da čuje, a kamoli sasluša. Neviđena histerija, diplomatija više ne postoji", rekao je Vučić.

Patrijarh srpski Porfirije složio se sa predsednikom Vučićem je da je situacija u svetu teška i da je stav Crkve uvek put molitve.

"Sa naše tačke gledište sukob u Ukrajini je sukob sistema vrednosti, sukob civilizacija, sukob koji i nas dovodi u poziciju da imamo neki stav. Naš stav, stav crkve je molitva Bogu za mir", rekao je patrijarh Porfirije.

Osećamo da su vremena komplikovana i više nego teška, poručio je i dodao da svakoga dana ležemo i budimo se sa pitanjem kada će doći kraj sukoba u Ukrajini, znajući da je to dublji sukob, sukob civilizacija.

Patrijarh je istakao da se mole da mir što pre dođe na sve ljude sveta, na prostore Ukrajine, da se jezik oružja se što pre zaustavi, a da započne razgovor i dijalog.

"Sukob na malom, sigurno je uvek i sukob na velikom", rekao je patrijarh.

On se zahvalio predsedniku na svemu što čini sa svoje pozicije, kao i na tome što se trudi da građanima Srbije ova kriza bude što blaža.

"U svakoj državi sveta ima i naših vernika i koliko je to do nas, mi se trudimo da pomognemo našem narodu", rekao je patrijarh srpski.