Vučić: Sa Amerikancima dobri odnosi, nećemo blokade na Drini

Aleksandar Vučić
Izvor: Printskrin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će 10. ili 11. januara razgovarati sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović o aktuelnoj situaciji i poručio da Srbija ni u jednoj tački, ne samo da se neće saglasiti sa sankcijama, već ni na koji način neće provoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda i predstavnika srpskog naroda u BiH i Republici Srpskoj, prenosi Tanjug.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše sankcije koje su SAD uvele Dodiku i Alternativnoj televiziji baš uoči obeležavanja 30 godina postojanja Republike Srpke i da li to vidi kao kršenje medijskih sloboda, iako je Dodik izjavljivao da poštuje ustav BiH.

"Već 10. ili 11. januara razgovarati sa Dodikom i Cvijanović. Reč je o veoma komplikovanim stvarima koje nisu za hitnu rekaciju, posebno ne brzopletu, jer ovo donosi brojne izazove ne samo za Srpsku već i za Srbiju", naveo je on.

Mogu u jednoj rečenici da kažem, pre svih naših analiza i promišljanja o budućem ponašanju i razgovora sa predstavnicima srpskog naroda i Republike Srpske, a to je da Srbija svakako nije ni srećna niti misli da je rešenje u sankcijama i nema nikakve sumnje, da se Republika Srbija ni u jednoj tački ne samo da se neće saglasiti već ni na koji način neće provoditi sankcije protiv svog pripadnika svog naroda i predstavnika srpskog naroda u BiH i Republic Srpskoj, poručio je Vučić.

"Moramo da održimo racionalne i da čuvamo pristojne i korektne odnose sa Amerikancima, velika su sila, a sa druge strane nećemo da vraćamo vreme u kome su podizane blokade i barikade prema politickim predstavnicma naseg naroda na Drini", istakao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje da li ove mere i pritisak na RS i Dodika donose pomirenje ili produbljivanje međuetničkih tenzija.

Vučić je istakao da je zabrinut zbog sankcija Dodiku i nekim licima u RS, ali kaže da je još zabrinutiji zbog obrazloženja sankcija da je Alternativna tv deo korupcionaskog sistema.

"Imaćemo mnogo pitanja za američku administraciju oko nekih drugih medija i veza sa krimilaom i korupcijom na koje nam se čini da je nemoguće pružiti adekvatan odgovor. Ali, to ćemo ostaviti za vreme posle Božića. razagovrao sam juče i sa Dodikom i Cvijanović i nastavićemo razgovore u danima pred nama", dodao je Vučić.

Zamislite, dodao je on, ovi koji kupuju fudbalske klubove a nisu deo korupcionaškog sistema, a korumpirali su bili ceo Telekom i sve na grbači srspkog naroda i građana Srbije podigli.

"Zamislite gde je tu pravda, pravo i istina", upitao je Vučić.