Vučić sa Jenčom o situaciji na Kosovu i neophodnosti formiranja ZSO

Vučić sa Jenčom
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku Miroslavom Jenčom i tom prilikom ga informisao o situaciji na Kosovu i izrazio zabrinutost zbog nastavka jednostranih poteza Prištine.

Vučić je na Instagramu naveo da se na sastanku otvoreno razgovaralo o ulozi Unmika u stabilizaciji prilika i očuvanju mira u regionu, ali i na globalnom planu.

 

“Detaljno sam informisao uvaženog sagovornika o situaciji na Kosovu i Metohiji i izrazio zabrinutost zbog nastavka jednostranih poteza Prištine, koji za cilj imaju konstantan pritisak na srpsko stanovništvo, uz grubo kršenje svih prava koja predstavljaju i temeljne vrednosti samih Ujedinjenih nacija. U tom smislu, posebno sam istakao potrebu za što hitnijim formiranjem Zajednice srpskih opština i striktno ispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, koje Priština izbegava već duže od deset godina”, naveo je Vučić.

Vučić je naglasio kritični značaj poštovanja Rezolucije 1244 SB UN i ključnu ulogu Unmik u skladu sa mandatom koji je ovoj misiji poveren u cilju očuvanja mira, ali i zaštite prava Srba i nealbanaca na Kosovu, u čemu će Srbija, kao i do sada, pružati svu neophodnu pomoć i podršku.