Vučić sa Micotakisom: Srbija i Grčka su uvek podržavale teritorijalni integritet jedna drugoj

Vučić sa Micotakisom
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom izjavio je da je Srbija uvek podržavala teritorijalni integritet Grčke, kao i da je Grčka poštovala teritorijalni integritet Srbije te da se nada da će tako ostati i ubuduće. Premijer Grčke je istakao da stav Grčke po pitanju Kosova ostaje nepromenljiv i da su evropsko posredovanje i dijalog jedini put za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"Srbija i Grčka su uvek međusobno podržavale teritorijalni integritet jedna drugoj. Veujem da će tako biti i u budućnosti", kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Micotakisom.

On je preneo da su tokom sastanka razgovarali o svim aspektima bilateralne saradnje i ukazao da je ove godine 145. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje i kazao da veruje da će ova godina biti godina ogromnog napretka i u ekonomskoj saradnji, ali i da će biti organizovan i četvrti visoki savet za saradnju.

"Imali smo otvoren, iskren, prijateljski razgovor o svim važnim pitanjima. Premijer Micotakis me je informisao o mnogim stvarima koji meni zbog činjenice da nismo deo EU nisu na taj način poznate. Razumeo sam šta su interesi Grčke i Evrope, saglasni smo da je Grčka jedan od značajnih, važnih i najiskrenih podržavalaca Srbije na EU. Postavlja se pitanje ima li Srbija druge alternative, puteve, želi li da bude deo EU, kao i da li Evropa želi da Srbija bude deo Unije", kazao je Vučić.

U tom smislu istakao je da što se Srbije tiče, uprkos različitim stvarima, Srbija čvrsto opredeljenja za nastavak i ubrzanje svog evropskog puta.

"Ali sam isto tako rekao da razumem da u Evropi nisu uvek srećni zbog svih naših poteza, ali moraju da razumeju da i mi očekujemo podršku Srbiji na njenom putu", poručio je Vučić.

Kako je naveo, razgovarali su i o agendi Ekspa za 2027 i dodao da je "naš san da kraj 2027. dočekamo sa ukupnim BDP-om od 100 milijardi evra". 

"Treba nam podrška grčkih prijatelja. Ponosan sam na današnji forum, moglo je doći i 200 grčkih kompanija, a ne 35 koliko ih je danas tu. Zahvaljujemo svima, paradoksalno zvuči, Srbija nema problema sa novcem. Imamo problem kako da napravimo sve ono za šta smo novac obezbedili. Mi nemamo dovoljno kompanija koje moraju da izvedu sve ono što moramo da napravimo u godinama koje nas čekaju", poručio je predsednik Srbije. 

Dodao je da su razgovarali i o energetici, naftovodu, gasovodu, kupovini gasa, obnovljivim izvorima energije, vetroparkovima, solarnim parkovima, baterijskim parkova, balansiranju energije, kao i o veoma važnom energetskom sektoru i transportnoj infrastrukturi.

"Sada gradimo Beograd-Niš brzu prugu, pruga prema Severnoj Makedoniji se završava i treba da se premosti deo kroz Makedoniju. Grčka će raditi da to obezbedi", naveo je predsednik Srbije. 

Micotakis: Stav Grčke po pitanju Kosova ostaje nepromenljiv

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis istakao je da stav Grčke po pitanju Kosova ostaje nepromenljiv, te da smatraju da je evropsko posredovanje i dijalog jedini put za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"Vi znate da naš stav po pitanju Kosova ostaje nepromenljiv. Smatramo da evropsko posredovanje i dijalog su jedini put za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i mislimo da bi to značajno pomoglo stabilnosti u regionu", kazao je Micotakis na konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema njegovim rečima, Grčka sa zabrinutošću prati dešavanja na Kosovu poslednjih meseci. Navodi da mu je i predsednik Srbije rekao da je privržen normalizaciji odnosa.

Kako kaže, razgovarali su i o bezbednosti u regionu i Evropi, a Grčka ostaje posvećena poštovanju međunarodnog prava. Dodaje da je bilo reči i o situaciji na Bliskom Istoku i u Ukrajini.

"Mi imamo zajedničke stavove i vodimo se međunarodnim pravom", poručio je on.

Istakao je i da je Grčka najverovatnije najstabilniji podržavalac Srbije na putu ka EU.

"Stojimo uz vas, podržavamo vas, mnogo puta sam pričao u Briselu o proširenju", kazao je Micotakis i dodao da su prošle godine donete odluke o Ukrajini, Moldaviji, BiH i izrazio uverenje da Beograd treba da iskoristi te pozitivne okolnosti.

Izrazio je zadovoljstvo time što Srbija jasno izražava tendenciju za priključenje EU jer, kako kaže, za Srbiju i Zapadni Balkan postoji evropska budućnost, a za EU ne postoji budućnost bez Zapadnog Balkana u Uniji.

"Priključenje je naš strateški cilj. Ubrzavajući reforme, vi ćete se pre približiti EU i verujem da 2024. možemo da načinimo značajan napredak", kazao je grčki premijer.

Kirjakos kaže da je Grčka odlučna da sarađuje na svakom nivou sa Srbijom te da ih posebno interesuje saradnja u energetskom sektoru i transportu. 

Vučić je Micotakisu jutros priredio svečani doček nakon čega je usledio tet-a-tet sastanak, a potom su razgovorale i delegacije dve zemlje.

U okviru državno-privredne posete u Palati Srbija biće održan i Srpsko-grčki privredni forum, u organizaciji Privredne komore Srbije i uz podršku Ambasade Grčke, na kojoj će se pored Vučića i Micotakisa obratiti i ministar finanisija Siniša Mali.