Vučić: Sa Orbanom i Nehamerom dogovoreno kako da se borimo sa migracijama

Aleksandar Vučić
Izvor: Instagram, buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na trilateralnom sastanku sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i auszrijskim kancelarom Karlom Nehamerom dogovoreno kako će i na koji način tri zemlje da se izbore sa migracijama, što će doprineti poboljšanju bezbednosne situacije u Srbiji, prenose Večernje novosti.

"Istovremeno, mnogo tehničkih detalja treba da se razradi, i to će naredne tri nedelje naši timovi da rade. Takođe smo pričali i o drugim važnim pitanjima, iščekujući narastajući volumen sukoba u Ukrajini. Verujem da ćemo biti pod još većim ekonomskim i energetskim pritiskom. Ali, mi moramo da radimo, kukanje nas neće spasiti", rekao je on novinarima u Budimpešti.

Vučić je rekao i da će se u četvrtak u Pragu sresti sa Ursulom fon der Lajen, i da će tema razgovora biti predstojeća zima i šta možemo da očekujemo od EU.

"Danas smo pričali o bezbroj važnih tema, bili su tu i Peter Sijarto i Siniša Mali. Mnogo je važno da se govori i o finansijama, da vidimo kako da rešimo probleme u budućnosti. Kad jedna Mađarska ima osnovnu kamatnu stopu od 13 odsto, sve vam je jasno. Mi moramo da čuvamo svoju stabilnost. LJudi za sada nemaju preveliki razlog za brigu, ali mnogo teža vremena tek dolaze",  istakao je on.

On je rekao da sve ono što smo stekli i zaradili, možemo izgubiti za šest meseci zbog neodgovornosti lidera u svetu.

"Ključna borba biće da vidimo šta je to što možemo. Kako da sačuvamo nisku cenu struje i gasa, ne samo za domaćinstva već i za kompanije. Kako da oni ne izgube svoje mesto u proizvodnom lancu. Tu najjači opstaju, mali igrači nemaju šanse. Uskoro će u regionu doći do zatvaranja šoping molova, ne isplati se ljudima više da plaćaju rentu", rekao je Vučić.

Vučić je prokomentarisao i trenutnu situaciju u Ukrajini, kao i da li će se sukob uskoro završiti.

"Ključno pitanje je ko će da preživi sledeću zimu. Ja ne mislim da će oni brzo da savladaju i poraze Rusiju, kao što ne verujem da će Rusija tako brzo da savlada Ukrajinu", rekao je Vučić.

On je dodao i da je sinoć razmenio poruke sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o tome.

"Videćemo se u Pragu, a verujem i da ću uskoro imati priliku i da se ponovo vidim sa njim. Nadam se da će 2023. ponovo posetiti Srbiju, što je veoma važno za nas", ističe predsednik Srbije.

Na pitanje o naslovnici hrvatskog lista na kojoj je prikazan sa hitlerovskim brkovima on je kazao da mogu da crtaju brkove koliko hoće ali da će u udžbenicima zauvek da ostane ko je Hitlera dočekao cvećem, a ko se protiv njega borio.

"Efraim Zurof je veliki čovek i ja sam mu zahvalan zbog principijelnog postavljanja oko stvari koje nisu jednostavne. Možete da crtate brkove koliko god hoćeta, ali u istorijskim čitankama piše jasno ko je Htlera dočekivao cvećem, ko je bio oduševljen, a ko se protiv Hitlera borio", naglasio je Vučić.

Pojasnio je da su istorijske činjenice da je 6. aprila Beograd bombardovan, da je u narednih 16 dana uništeno kompletno ratno vazduhoplovstvo Kraljevine Jugoslavije, a da su 10. aprila, kada je osnovana ustaška NDH, nacističke snage dočekivane cvećem.

Vučić je, govoreći o želji Mađarske da se priključi Otvorenom Balkanu u oblasti energetike, hrane i investicija, rekao da Mađarska želi da bude posmatrač u "Otvorenom Balkanu".

"Razgovarali smo o važnim investicijama koje treba da obuhvate ceo Balkan", naglasio je Vučić.

Dodao je da Srbija dobija naftu preko jadranskog naftovoda, iz Hrvatske, i da tu nije bilo problema, bez obzira na veoma teške i kompleksne odnose sa tom zemljom, jer, istakao je, mi njima platimo, a oni nama isporuče naftu.

"To je išlo dobro, a sada se stvari komplikuju, i posebno će od novembra, od kada će na za nas biti zabranjen uvoz ruske nafte. Razgovarao sam i sa (predsednikom Venecuele Nikolasom) Madurom, on bi mogao da nam isporuči naftu, ali naše rafinerije će da kažu da im treba drugi kvalitet. Zato nam je potrebno i još rafinerija, naftovoda, gasovoda, mnogo interkonektora", rekao je Vučić.

Zbog toga će Srbija, ističe, da ulaže u energetsku infrastrukturu u narednim godinama.