Vučić sa patrijarhom Porfirijem o Kosovu i Ukrajini

Patrijarh Porfirije i Vučić
Izvor: Printskrin

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem, sa Kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu, ali i u Ukrajini, prenosi B92.

Vučić je informisao patrijarha o poslednjim odlukama prištinskog rukovodstva, situaciji u regionu, kao i o izazovima sa kojima se Srbija suočava u svetlu događanja u Ukrajini, saopšteno je iz službe za saradnju s medijima predsednika Republike.

Patrijarh je Vučiću predočio svoju inicijativu u vezi sa podrškom izbeglicama iz Ukrajine.

Porfirije je naglasio da su se Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u velikoj meri angažovali oko pomoći ljudima sa područja zahvaćenim ratnim dejstvima.

Vučić je obećao dodatno angažovanje države kako bi izbeglice iz Ukrajine dobile blagovremenu i adekvatnu pomoć.

Porfirije je detaljnije obavestio predsednika Vučića o napadima na Srpsku pravoslavnu crkvu i njenu imovinu, posebno na Kosovu naglasio da je važno očuvati zajedništvo i jedinstvo srpskog naroda.

Predsednik i patrijarh su se saglasili da je obaveza od najvećeg značaja očuvati mir i stabilnost, pri čemu na prvom mestu treba voditi računa o nacionalnim i državnim interesima u cilju očuvanja stabilne budućnosti građana Srbije.