Vučić: Sa Putinom dogovoreni elementi novog sporazuma, dobili smo najpovoljniju ponudu

Aleksandar Vučić
Izvor: Printscreen, tv Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je su tokom razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dogovoreni elementi novog gasnog sporazuma, koji su najpovoljniji po Srbiju.

"Dogovorili smo da ćemo potpisati prvi element ugovora na tri godine, što izuzetno odgovara srpskoj strani i da će platforma ostati ista, odnosno cena će biti veoma povoljna. Ostaje da sa Gaspromom razgovaramo o količinama. Objasnio sam Putinu da je zbog industrijalizacije zemlje poslednjih godina došlo je do veće potrošnje gasa, ali razgovaraćemo ćemo sa Gaspromom, imaćemo po tom pitanju sigurnu zimu, a u zavisnosti od razgovora znaćemo cenu kubnog metra. To je govtovo tri puta manje, zimi i 10, 12 puta manje nego što će ostali u Evropi da plaćaju. Zahvalan sam našim ruskim partnerima na korektnosti", rekao je Vučić.

Dodao je da je sa Putinom razgovarao o više različitih tema, između ostalog i o bilateralnim odnosima dve zemlje.

"Rekao sam da želimo što pre uspostavljanje mira, rekao mi je i da postoji ponuđeni ugovor sa kojim su upoznati i koji je na stolu u Kijevu, Moskvi i centrima Zapada. Ali nije na meni da pričam o tome. Nadam se da će se mir uspostaviti, a za to se Srbija zalaže", rekao je Vučić.

Vučić je povodom sutrašnje posete evropske poslanice Fiole fon Kramin i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija da oni mogu svašta da traže od Srbije, ali da će dobiti odgovor koji je u skladu sa politikom Srbije.

Vučić je to rekao novinarima, na pitanje da li se od sutrašnje posete očekuju novi pritisci na Srbiju.

"Očekujem važne razgovore i sutra i narednih dana. Jedino u utorak imam kraći govor u Skupštini po pitanju polaganja zakletve. Razmena mišljenja je uvek dobrodošla, ali Srbija se nalazi na evropskom putu. Treba da čujemo šta misle i fon Kramon i Varhelji", rekao je Vučić.

Vučić je prilikom obilaaska skladišta Republičke direkcije za robne rezerve rekao da je "kriza" sa količinama šećera bila veštački izazvana, špekulativnim radnjama.

"Kad god se tako nešto dogodi, budite uvereni da su u pitanju neke špekulativne radnje. Mi imamo najnižu cenu ulja i brašna, i dolaze iz regiona da kupuju kod nas baš zbog toga", rekao je Vučić.

Kako je rekao Srbija ima čak 11.000.000 kilograma šećera, i istu količinu ulja i to samo u državnim rezervama, ne računajući proizvođače.

"Vodimo računa o bezbednosti i sigurnosti, i svega imamo više nego dovoljno“, rekao je on.

Vučić je rekao da nas po pitanju energenata i hrane čeka teška zima, i da će država pokazati domaćinsku brigu prema svim građanima.

"A opet moramo tvrdo da čuvamo javne finansije. Za nas je od presudnog značaja da obezbedimo dovoljne količine energenata. Zato ćemo za godinu ili dve da izgradimo nova skladišta za dizel i sirovu naftu. Sa Putinom sam razgovarao i o daljoj izgradnji skladišta gasa u Srbiji, a imamo i zakup dodatnih skladišta u Mađarskoj“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima žitna kriza je, posebno u Africi, postala ogroman problem za ceo svet. 

"Kiša nam je dobro došla prethodnih dana. Obezbeđeni smo brašnom i pšenicom. Imamo 25.000 tona brašna, to su ogromne količine. 54.000 tona pšenice imamo, i oko 94.000 tona kukuruza. To su samo robne rezerve, ne govorim o trgovcima. Mi imamo 11.200-11.400 miliona kilograma pasulja. Ovo što vidite je jedna petnaestina onoga što imamo u Leskovcu“, rekao je Vučić.

Dodaje i da će država nastaviti da se priprema za zimu, i da ima i velikih količina zamrznutog povrća i konzervirane hrane.