Vučić sa Zijade: Redovni kontakti sa Unmikom važni po pitanju Kosova i Metohije

Karolina Zijade i Aleksandar Vučić
Izvor: Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara i šeficom Misije Unmik Karolin Zijade, sa kojom je razgovarao uoči sednice Saveta bezbednosti UN na kojoj će se raspravljati o izveštaju Generalnog sekretara Antonija Gutereša o radu Unmika, saopštila je pres služba predsednika.

Vučić je tom prilikom istakao da su redovni kontakti sa predstavnicima Unmika važni za Srbiju zbog održavanja kontinuiteta razmatranja pitanja Кosova i Metohije.
 
"Za Srbiju je UN najznačajnija međunarodna organizacija u kontekstu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a mi smo, kao i uvek do sada, posvećeni nastavku saradnje Unmik", istakao je predsednik i dodao da Srbija smatra važnim blagovremene, adekvatne i vidljive reakcije UN na brojne incidente i provokacije.
 
U tom kontekstu, predsednik je izrazio nadu da će izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, koji bi trebalo da bude predstavljen na predstojećoj sednici SB UN 20. aprila, biti fer i pošten i da će sadržati sve primedbe i primere incidenata na Кosovu i Metohiji, koje je on izneo u toku sastanka sa Zijad.

Vučić je kazao i da aktuelna situacija na Кosovu i Metohiji u tom izveštaju treba da sadrži jasnu i nedvosmislenu osudu uskraćivanja osnovnih prava, opasnih provokacija i jednostranih odluka Prištine i kršenja Rezolucije SB UN 1244 i Briselskog sporazuma, čime se konstantno dovodi u pitanje stabilnost čitavog regiona.

Kako je podsetio od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo je devet godina, a da i dalje nema napretka u implementaciji obaveza koje je preuzela druga strana, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština i dodao da Srbija očekuje da se postignuti dogovori poštuju i primene u punoj meri.
 
Šefica Misije UN na Kosovu Karolin Zijade naglasila je da je mandat Unmika i Кfora jasan, da su obim i uloga ovih misija jasno određeni, te da je prisustvo Misije veoma važno za održavanje stabilnosti na Кosovu i Metohiji, kako kroz doslednu primenu Rezolucije 1244 UN, tako i kroz angažovanje da se realizuju dogovori postignuti u okviru Briselskog dijaloga.

Ona je ukazala i na neophodnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kao i na značaj svih nastojanja u pravcu konstruktivne regionalne saradnje.
 
Istovremeno, Zijade je čestitala Vučiću na izbornoj pobedi i izrazila uverenje da će Srbija nastaviti produktivnu i dobru saradnju sa Unmikom i u narednom periodu.