Vučić: Sačuvaćemo naš narod od pogroma i progona

Aleksandar Vučić
Izvor: Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je nakon nedavnih dešavanja na severu među srpskim narodom zavladao strah od novog pogroma, ali da će Srbija sprečiti izbegličke kolone i da će sačuvati srpski narod na KiM od progona i pogroma.

"Mi nemamo kud, saterani smo u ćošak i naša ključna poruka Srbima je šta god bilo i kako bilo je da izbegličke kolone neće postojati i da ćemo sačuvati naš narod od progona i pogromaa. Ukoliko NATO i Kfor ne budu želeli drugačije", rekao je Vučić nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Kako je istakao od 1999. godine, od potpisivanja Kumanovskog sporazuma i donošenja Rezolucije 1244 sprovodi permanentan teror nad srpskim stanovništvom što je rezultiralo progonom više od 200.000 ljudi, ubijanjem i razaranjem svetinja.

Istakao je da je Priština sada rešena da protera Srbe sa KiM.

"Naša borba za opstanak našeg naroda i srpske države traje naša borba i to uvek služi za kafansko prepucavanje na političkom nebu Srbije. U skladu sa tim trudili smo se da od 2013. kroz Briselski sporazum dobijemo mir, obezbedimo sigurnost i bezbednost, ali iz sporazuma je uzimano samo ono što je nekome drugom odgovaralo i za to dobijali zeleno svetlo od Kvinte, ali nisu ispunili ništa, pre svega formiranje ZSO", rekao je Vučić.

Rekao je da je kod srpskog naroda zavladao strah da će im se ponoviti pogrom iz 2004. godine. 

Vučić je rekao da je srpska delegacija imala četiri osnovna zadatka.

"Prvi je bio da uradimo sve što možemo da sačuvamo mir, drugi, morali smo da izbegnemo sveopštu osudu zapada. Pod tri, morali smo, što je za nas bilo veoma važno, da brinemo o tome kako će to u svim delovima sveta da izgleda. Pod četiri, da obezbedimo opstanak našeg naroda na KiM. Posle svih pretnji albanskog rukovodstva zavladao je strah", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima Albanci su, a da nikome nije jasno zašto, rešili da sprovode jednostrane akcije, za šta su uvek manje ili više dobijali podršku Kvinte, koja je uvek bila uz svoje "albansko čedo".

"U Briselu je Kurti rekao da svi moraju da imaju RKS tablice. Smisao svega je, šta god prihvatali ili ne prihvatali. Oni sve hoće a to ne možemo da prihvatimo. Oni neće statusno neutralne table. Onda smo došli do ličnih karata", rekao je on.

Ipak, dodaje njima je jedino stalo da se unište životi Srba na severu i da se konačno proteraju.

"Cilj je ukidanje svega što ima veze sa srpskom državom i pod dva proterivanje Srba sa KiM. Sve naše kompromisne predloge su bukvalno histerično odbijali. Zato nam je bilo važno da postignemo sporazum da ne bi bili ugroženi životi nijednog čoveka, ništa nisu hteli da prihvate", rekao je Vučić.

Kako je rekao Priština je u Brisel došla sa idejom o generalnom sporazumu od 6 tačaka.

"Pod 1. bilateralni odnosi – međusobno priznanje i ulaz u sve međunarodne organizacije, 2. rešavanje problema iz prošlosti – nestali i rešavanje problema silovanih, rasljena lica, uništenje privatne javne sredine i vraćanje artefakata koje je srbija otela i ratna odšteta, 3. o budućnosti što niko nije razumeo, 4. ista prava Srba na KiM i Albanaca u Preševu, 5. ponovno razmatranje prethodno dogovorenih sporazuma, 6. konačni dogovori. Nadam se da ste razumeli sa kim razgovarate i šta očekujete", rekao je on.

Dodao je da je albanska delegacija pomenula 1989 i ukidanje autinomije, zatim 98 i 99 i oslobođenje Kosova, preskočili su pogrom.

"Zatim su spomenuli 2008 i proglašenje nezavisnosti a onda su pomenuli 2010 i najvažniji papir i odluku MSP", rekao je on.

Vučić: Tražili smo otvaranje rasprave o ZSO

Vučić je izjavio da je srpska delegacija u Briselu tražila da se otvori rasprava o ZSO i još nekoliko stvari na koje ljudi u trenucima kriznog menadžmenta nisu reagovali. 

"Oni će uvek biti uz Albance ali nisam siguran da mogu da učestvuju u upravljanju postupaka Albanaca", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je dodao i da su Specijalne kosovske jedinice mnogo puta upale na sever Kosova, iako su svaki od tih puta imali obavezu da traže dozvolu četvorice gradonačelnika sa severa KiM, što nikada nisu tražili. 

"To je posao NATO, ja ih molim da ga obavljaju. Njihov posao je da obezbede mir Srbima na KiM. Nije vaš posao da rušite imovinu sprskog stanovništva, već da obezbedite da ova banda ne prelazi Ibar. Za vas su barikade problem, a ne kriminalne i ilegalne odluke. A da je to tako potvrđuje i Stoltenberg u svom intervjuu", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbi nisu blesavi i znaju šta je NATO, već su stradali od NATO i ne pada im na pamet da se to ponovo događa.

"Želim da vas obavestim da je pojačana svaka vrsta obaveštajne aktivnosti na severu KiM, da je naš tim od Lajčaka tražio da se krene u sprovođenje ZSO. Želimo da vas obavestimo da smo na vreme obavestili lica koje su na spisku za likvidaciju prištinskog režima koje su i pojedine spoljne službe odobrile, a pojedine strane službe odobrile ćutanjem ili klimanjem glavom. Imamo podatke i da je početkom avgusta na severu Kosmeta boravila grupa Čečena i Čerkeza, povezanih sa protivnicima Ramzana Kadirova sa dva cilja: opservacija situacije na severu o angažman i učešće Albanaca u rusko-ukrajinskom sukobu. Gupa je iskazivala interesovanje za stanje na Severu Kosova i Metohije, spremnost Srba za suprostavljanje vlastima u Prištini, kako i na koji način mogu da dostave drugim stranim službama podatke, kako bi se oružane grupe Srba na severu Kosova neutralisale", rekao je Vučić.

Pojasnio je da su oni došli mercedesom pazarskih tablica.