Vučić: Situacija oko dinara se nije popravila, tražićemo alternativna rešenja za dostavu novca Srbima

Beograd_240302_Aleksandar Vučić_obraćanje
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da se situacija oko dinara na Kosovu nije popravila i da će Srbija u skladu s tim biti primorana da donosi različite odluke kojima će pronalaziti alternativna rešenja za isplatu novca u njenoj nadležnosti narodu na Kosovu.

Vučić je, u obraćanju građanima, istakao da se situacija oko dinara na Kosovu nije popravila ni pored pokušaja međuanrodnih predstavnika da pomognu po pitanju teškog položaja srpskog naroda i ubede vlasti u Prištini da promene svoje odluke.

"Ne postoje nikakve naznake da će biti promenjeno stanje i u skladu s tim u narendom periodu bićemo primorani da donosimo različite odluke kojima ćemo pronalaziti alternativna rešenja kojima ćemo se snalaziti ili pronalaziti alternativna rešenja za snabdevanje novcem odnosno isplate plata i penzija našem narodu na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

Istakao je da je jasno da se nikome po tom pitanju ne žuri i da pritisak na Albance neće biti već, već će pritisak biti veći na Srbe i Srbiju.

Užurbano se od Srbije traži priznanje Kosova, pritiska na Kurtija suštinski neće biti

Vučić je istakao da zapadni partneri, sa kojima je Srbija svakodnevno u konaktu jer se nalazi na EU putu, očekuju tri stvari – „defakto“ ili „de jure“ priznanje Kosova i u vezi sa tim odricanje od Republike Srpske, uvođenje sankcija Rusiji uz zauzimanje antikineskog stava, te, uz činjenicu da Srbija kao slobodna i nezavinsna zemlja nije popularna u Evropi, povratak marionetskog režima, poput onog do 2012. godine.

Vučić je poručio da se od Srbije godinama, ali sada užurbano, sa više strasti i želje, traži defakto i „de jure“ priznanje Kosova, i odricanje od RS.

"Ključni razlog, za koji su mi se mnogi smejali kada sam ga prvi put spomenuo, a sada dobija na vrednosit, jeste činjenica da stvari u Ukrajini ne idu lako i jednostavno, kako su mnogi na Zapadu očekivali. Stvari su se na frontu značajno promenile, Rusija ima inicijativu. Želeli mi ili ne, a svakako ne bismo želeli - postoji opasnost koja se već događala u prošlosti. I ja bih na Putinovom mestu uvek mogao da se pozivam na presedan Kosova – ’ako je Zapad imao Kosovo, Rusija može neke druge teritorije, čak i na mnogo čistiji način, sa referendumima... Zato je važno da se tema Kosova pokrije“, pojasnio je Vučić.

Zato će, napomenuo je, rasti samo pritisci na Srbiju, ali ne i na Aljbina Kurtija.

"Pristisak na Kurtija, postojaće samo do te mere da on ne dovede do toga da Srbija ne može drugačije da se ponaša nego da interveniše, što bi dovelo do većih sukoba, koje Zapad ne želi, kao što ni mi ne želimo", naglasio je predsednik Srbije.

U tom smislu, naveo je da se od Srbije očekuje odricanje od Republike Srpske, koja se vidi kao remetilački faktor pod ruskim uticajem.

"Zato je važno da Srbija ponavlja da podržava teritorijalni integritet BiH, već i da aktivno radi protiv RS. Bićemo dobri kada se budemo odrekli RS i kritikovali njihovo političko rukovodstvo", napomenuo je Vučić.

Kazao je i da se od Srbije očekuje udvođenje sankcija Rusiji, te usklađeno delovanje protiv Kine, koja, dodao je, danas čini 30 odsto ukupnih stranih investicija u zemlji, posle EU koja čini 64 odsto.

"Svaki put kada se dogodi čak i jedna deklaracija, uslede ocene kako će Srbija trpeti posledice, jer se nije priključila sankcijama Rusiji. Jer, oni u stvari žele stari režim, žele vraćanje marionetskog režima kojim su uspravljali kao lutkama u pozorištu, i koji sve prihvata i koji bi priznao Kosovo, uveo sankcije Rusiji, odustao od saradnje sa Kinom. Sa oduševljenjem prihvataju samo da budu nečije marionete, ali većinska Srbija to ne prihvata. Otuda i pritisci", ukazao je predsednik Vučić.

Dodao je da se pristici na Srbiju sprovode preko institucija, organizacija i agencija, ali i političara -  domaćih, regionalnih i međunarodnih, kao i nekih domaćih, regionalnih i međunarodnih medija i to kriminalizacijom rukovodstva Srbije, dehumanizacijom i stvaranjem opšte loše atmosfere.

Vučić je ukazao je da se vrši stalna demonizacija Srbije, zbog tobožnjih autokratskih tendencija.

"Postoji podela na dva dela - da su izbori nedemokratski, bez ijednog dokaza, a drugo tobožnje loše stanje u medijima, koje će biti dobro tek kada se postave mediji koji će da služe prihvatanju njihovih ciljeva", primetio je predsednik Vučić.

Podvukao je da se dalje koristi "čuvena Banjska", što je, kako je istakao, već postalo opšte mesto iz dva razloga - jedan da bi se uvek smanjila krivica Kurtijevog režima, da se ne priča o ubistvu Galjaka, napadu na srpsku decu, stalne jednostrane poteze.

"Video sam kako su Amerikanci u Tajmsu napisali da to što se srpska vojska približavala Kosovu tada znači da je promenila vojnu doktrinu", kazao je Vučić.

Rekao je da se radi i na stvaranju bezbrojnih, besmislenih izmišljenih afera u smislu pravljenja loše opšte atmosfere.

"To znači da se svakog dana izmisli neki Vučićev saradnik. Da ne mislite da je slučajno što Mihael Rot piše izazvano izbornom situacijom u Srbji. Nije napisao ništa o izborima održanim na severu Kosova gde je izašlo manje od četiri odsto birača. To je za njega bilo demokratsko. To nikakve veze sa istinom nema, to nisu pošteni posmatrači, ili posrednici, već ljudi koji imaju svoje političke interese", podvukao je predsednik.

On je istakao da će, ukoliko Srbija bude uspevala da drži svoj slobodarski kurs i ne bude pala pod one kojima je bila kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, otišla Crna Gora, nesumnjivo nastaviti da tako deluju.

Naveo je i uticaj međunarodnih medija u kriminalizaciji Srbije, ukazujući na slučaj Nikole Sandulovića kojeg prikazuju kao velikog opozicionog lidera, koji je gotovo ostao paralizovan.

"Šta znaju u Švedskoj da li je Sandulović veliki opozicionar, da li je stvarno ostao paralizovan, ne znaju da je narko diler, koji je Đinđića optuživao za sve i svašta", dodao je on.

Rot – najveći srbomrzac u Nemačkoj, mnogo voli Kurtija i nezavisno Kosovo

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa pritiscima sa Zapada da "prepusti" vlast u Beogradu opoziciji, ali i zašto je poslanik Bundestaga Miael Rot toliko angažovan u borbi protiv vlasti u Srbiji, Vučić je rekao da su mu svi Evropljani čestitali pobedu na izborima na nacionalnom nivou, dok su pojedini, poput Andreasa Šidera i Štefana Šenaha, vodili hajku na Srbiju.

"Velike lopuže, kao i Bob Menendez, američki senator koji je vodio hajku protiv Srbije. Ja sam se pitao zašto to radi, šta smo mu nažao učinili... A, onda je uhapšen u Americi, sa zlatom i novcem, pa se ispostavilo da je radio za neke druge vlade, pa na kraju saznadosmo da je radio i za Albance... zato je on voleo Đilasa i Mariniku i Albance i sve durge", primetio je Vučić.

U tom smislu, posmenuo je i Mihaela Rota, koji, kaže "nije zaljubljen u njih (opoziciju), niti mrzi nas (na vlasti), on samo mnogo voli Aljbina Kurtija i nezavisnost Kosovo".

"Njih Srbija interesuje isključivo bez Kosova. Srbija koja mora da se odrekne Kosova, i RS, i mora da bude marionetska, da služi Rotu, a ne da se drzne da mu nešto odgovori... ", ukazao je predsednik Srbije.

Zato je premijerki Ani Brnabić, koja na društvenoj mreži "X" neretko odgovri nemačkom poslaniku, poručio da sledeći put odgovori "tri puta jače", kako bi naučio šta je slobodna i nezavisna Srbija.

"Neka se igra sa nekim drugim državama, sa Srbijom neće. Najveći srbomrzac u Nemačkoj", rekao je Vučić.

Ispičao je i da mu je jedan međunarodni predstavnik, ne želeći da otkriva njegovo ime, predložio da opoziciju "pusti" u Beogradu, kao što se desilo u Mađarskoj i Turskoj.

"Bolje da ne budem na vlasti, da me na silu skinu, kao što su ovde nekad činili, da izgubim, ali da je nekom predam, da bih sebe sačuvao na nekom drugom nivou... Neću. Boriću se, daću sve od sebe više nego ikada protiv onih koji bi da upropaste Srbiju i Beograd. Na pritiske i ucene nikada neću pristati, pogrešna sam adresa", rekao je Vučić u kontekstu eventualnim novih izbora u Beogradu.

Konsultacije o novoj vladi

Vučić je podsetio da je u skladu sa Ustavom uputio poziv na konsultacije o novoj vladi 10 lista, da su ostali još razgovori sa SPS i listom "Srbija ne sme da stane".

"Tri liste su najavile da neće doći - lista SDA, kao i prošli put nije želela da dođe, kao ni liste Nova DSS, i lista 'Srbija protiv nasilja'", ukazao je on.

Rekao je da nakon konsultacija kreću rokovi za izbor mandatara i da očekuje od onih koji stvore većinu da obaveste javnost ko bi trebao da bude mandatar za sastav nove vlade.

Pozvao je Vladu da analizira u potpunosti, detaljno i temeljno preporuke Odihra, da odmah krene u realizaciju u kratkom roku svih 25 preporuka, dodajući da ima dobrih stvari, kao što je pristup invalidima glassačkim mestima.

"Molim vladu Srbije da u skladu s tim reaguje promptno i krene od ponedeljka u implementaciju. To je za nas važno da znamo da imamo demokratski poredak u zemlji", dodao je on.

Po pitanju izbora u Beogradu, preneo je da je razgovarao sa predstavnicima stranaka koje su osvojile većinu glasova i savetovao ih da se ne ponovi 2008. godina i nelegitimno formiranje vlasti kada su demokrate i socijalisti formirale vlast.

"Takva vrsta lopovluka Srbiji nije više potrebna. Znam da imate većinu, ali je veoma važno da ciljamo na nove izbore. Bolje da izgubite vlast nego da učestvujete u toj krađi izbora kakve je Srbija videla 2008.", poručio je Vučić.