Vučić: Srbija zahvalna UAE na podršci za mirno rešavanje situacije na severu Kosova

Vučić sa predsednikom UAE
Izvor: instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je danas da se Srbija uvek mogla osloniti na Ujedinjene Arapske Emirate u teškim vremenima i izrazio posebnu zahvalnost na uloženom uticaju i ugledu, koji UAE imaju na međunarodnoj sceni, kada je u pitanju deeskalacija tenzija na Kosovu i podrška za rešavanje situacije mirnim putem.

Vučić je to rekao tokom telefonskog razgovara sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom, a među temama razgovora bio je i predstojeći samit o klimatskim promenama COP28, dalje jačanje sveobuhvatne saradnje, kao i aktuelna regionalna i globalna geopolitička situacija, saopšteno je iz Službe za medije predsednika Republike. 

Vučić je zahvalio šeiku Mohamedu na pozivu da učestvuje na konferenciji COP28 koja će se krajem godine održati u Emiratima istakavši da će taj događaj biti izuzetna platforma na kojoj će svetski lideri razmeniti iskustva i konkretna rešenja u pogledu gorućih problema u oblasti klimatskih promena i energetske tranzicije.

Izrazio je nadu da će imati priliku i za lični susret sa šeikom Mohamedom, čime bi se dodatno učvrstile prijateljske veze Srbije i UAE.

Vučić je istakao i da je partnerstvo sa UAE od najvećeg značaja, ne samo zbog globalnog ugleda, već i pažnje koju ova uticajna zemlja posvećuje odnosima sa Srbijom. 

Sagovornici su razmenili mišljenja i o aktuelnim regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa, a saglasili su se da nastave zajednički da rade na unapređenju ekonomskog i investicionog partnerstva dveju zemalja.