Vučić: Srbiji su neophodni dobri odnosi sa Crnom Gorom

Aleksandar Vučić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije otišao u Crnu Goru na ustoličenje mitropolita Joanikija iako je bio pozvan i istakao da je mitropolitu Joanikiju čestitao pismom u kojem je kao ozbiljan i odgovoran predsednik istakao neophodnost popravljanja odnosa sa Crnom Gorom, prenosi Tanjug.

On je na konferenciji za novinare rekao da je u tom pismu govorio kao odgovoran predsednik koji poštuje nezavisnost i samostalnost druge zemlje.

"Kako je ustoličen Joanikije tako su krenuli napadi iz Hrvatske, na stranu Crna Gora gde sam uvek tema jer po nekim ambasadama neki moraju da se dokazuju, ali ono što je iznenađujuće to je patološka kampanja u hrvatskim medijima u kojima sam lično ja izveo ustoličenje, naredio upravljanje helikopterima, nošenje oružja", rekao je Vučić.

On je naglasio da nije razgovarao ni sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem niti sa potpredsednikom vlade Dritanom Abazovićem i dodao da su ga pored regionalnih medija napali i strani predstavnici koji su ga optužili da želi da pravi veliku Srbiju preko crkve.

Vučić je rekao da je njegov posao da se zanima šta se tamo dešava, i da ga zanima i Kabul, a kamo li nešto u okruženju Srbije.

"Postojali su pokušaji da se svi u regionu okrenu protiv Srbije ne bi li je kontrolisali i da ne bi štrčala. Srbija nikome nije smetala do 2012. jer je bila slaba, razjedinjena i u užasnom ekonomskom stanju i bila je dobar partner svima. Ali kada Srbija počinje da jača, a ove godine očekujemo da preteknemo Hrvatsku i Sloveniju po ukupnoj stopi BDP to ne valja", rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima, kada se to vidi, razume se da neki imaju porive da svi za sve optužuju Srbiju.

"Za nas je opasnost što će i različite sile na različite načine pokušati da spuste snagu Srbije kako bi obuzdale moć naše zemlje. Bićemo pod velikim pritiscima", rekao je Vučić i dodao da se zbog toga nikada neće osuditi Priština koja blokira dijalog iako je to tako.

On je dodao i da Srbiju uvek optužuju za zločine, a da to niko nije radio Nemačkoj 70-ih godina prošlog veka.

"Možete da zamislite da neko izgovara tako strašne reči 70-ih god kao sada prema Srbima", rekao je Vučić.