Vučić stigao u Abu Dabi, večeras kod šeika Bin Zajeda, sutra potpisuju sporazum

Aleksandar Vučić
Izvor: Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Abu Dabi i započeo zvaničnu dvodnevnu posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prenosi RTV.

Kako je Tanjugu rečeno u Predsedništvu, u teškoj globalnoj krizi ova poseta za Srbiju znači mnogo, jer su Ujedinjeni Arapski Emirati sedmi na svetu po naftnim rezervama, odnosno poseduju skoro šest posto svetskih rezervi nafte.

U Abu Dabi predsednik dolazi na poziv šeika Mohameda Bin Zajeda, dugogodišnjeg ličnog prijatelja, a i velikog prijatelja Srbije.

On je posle smrti svog brata Kalife postao predsednik Emirata, a svetski mediji ga danas svrstavaju u najmoćnijeg čoveka na svetu, zahvaljujući mudroj politici koju je vodio, kao i energetskim potencijalima kojima raspolaže.

Na početku rata u Ukrajini svetski mediji su objavili da je odbio da se javi na telefon predsedniku SAD Džozefu Bajdenu koji je pokušavao dve nedelje da stupi u kontakt sa njim kako bi pokušao da utiče na način raspolaganja energetskim resursima.

Bilateralni sastanci i potpisivanje sporazuma biće održani u novoizgrađenoj Palati Al Watan (Palata naroda), novom simbolu arapskog sveta, koja se nalazi na obali Abu Dabija.